Terug naar overzicht

Alternatieven voor de klassieke hout- en gaskachel

Het staat zo gezellig. Helemaal in deze tijd van het jaar. Lekker glaasje (alcoholvrije) wijn, een hapje en dan de haard aan. Zie je het al voor je? Maar hoe doe je dat tegenwoordig eigenlijk? De houtkachel is in deze tijd eigenlijk not done in verband met de schade die de roetdeeltjes veroorzaken. En de gashaard, tja, die werkt op gas en we weten allemaal dat we een keer van het gas af moeten. Met deze alternatieven heb je het tijdens de koude wintermaanden nog steeds gezellig warm in huis.

Elektrische haard

Allereerst is daar de elektrische haard. Misschien wel het meest populaire alternatief. Deze werkt, je raadt het al, op elektriciteit. Deze haard is heel veilig en gebruiksvriendelijk en wordt daarom steeds vaker gekozen. Het voordeel ten opzichte van de gas- en houtkachel is dat hij vooral heel milieuvriendelijk is. Hij stoot geen schadelijke stoffen uit en maakt geen gebruik van gas. Daarnaast kan hij branden op eigen opgewekte energie en dat maakt dit alternatief heel duurzaam. Een ander groot voordeel is dat er geen rookkanaal aangesloten hoeft te worden. Je sluit hem aan op het elektriciteitsnet en hij werkt. Je bepaalt vervolgens zelf de intensiteit van de warmte en zelfs het geluid. Omdat de elektrische haard steeds populairder wordt, zie je dat er ook veel meer aandacht is voor de ‘echtheid’ van de haard. Een goede elektrische haard is bijna niet meer te onderscheiden van een hout gestookte haard.

Bio-ethanolhaard

Een tweede alternatief is de bio-ethanolhaard. Deze optie is vooral een aanrader voor kleine ruimten. Bio-ethanol is een brandbare biologische vloeistof die geen schadelijke stoffen produceert wanneer de vloeistof brandt. Het vuur blijft klein en laag en dat maakt deze haard heel geschikt voor in kleinere woonkamers, zithoeken of andere loungeplekken in huis. Bio-ethanolhaarden zijn in veel verschillende maten verkrijgbaar en dat maakt deze optie ook zo geschikt voor deze verschillende plekken. De haarden zijn heel makkelijk in gebruik. Je vult het reservoir met bio-ethanol en steekt vervolgens de vloeistof aan. Het nadeel van deze haard is dat je te maken hebt met een licht ontvlambare vloeistof, dus daar komen de nodige voorzorgsmaatregelen bij kijken. Daarnaast kan de vloeistof een geur verspreiden, dus ventilatie is gewenst bij het branden van je bio-ethanolhaard.

Waterdamp sfeerhaard

Het laatste alternatief is wellicht minder bekend, maar een heel mooi en realistisch alternatief. De waterdamp sfeerhaard. Deze elektrische haard werkt op basis van licht en water. Het water, dat zich in een reservoir bevindt, wordt verwarmd waardoor je waterdamp creëert. Deze waterdamp wordt vervolgens verlicht. Het resultaat is een zeer realistisch en driedimensionaal vuurbeeld. Met een temperatuurregelaar bepaal je zelf hoeveel warmte de haard moet afgeven. Het grote voordeel van deze haard is dat hij misschien wel de meest realistische vlammenzee heeft. Daarnaast is hij zeer veilig. De vlammen zelf worden namelijk niet heet. De warmte komt van het warmte-element (mits aanwezig). Het nadeel van de waterdamp sfeerhaard is dat hij werkt met water en er dus kalkvorming kan ontstaan. Deze haard moet je dus regelmatig reinigen.

Met deze alternatieven voor de klassieke houtkachel en gashaard kun jij lekker duurzaam genieten van de warmte en gezelligheid in iedere ruimte van je huis.