Terug naar overzicht

Bescherm je tuin (en jezelf) tegen extreme hitte

In juli hebben we de eerste code oranje aan de broek gehad wegens extreem warm weer. Met in Zuid-Limburg zelfs temperaturen van ruim boven de 39 graden Celsius. Dat is nog steeds uitzonderlijk, maar het weerbeeld wordt wel gekenmerkt door steeds meer extremen. En dus ook extreme hitte. Hoe wapen je de tuin tegen deze extreme temperaturen en kun je er tegelijkertijd ook zelf nog van genieten?

Vermijd donkere tegels

Bij het aanleggen van de tuin wordt vaak vooral gekeken naar het uiterlijk van de tuin. Hoe ziet hij eruit en welke trends volg je. Daarbij wordt de praktische invulling nog wel eens overgeslagen. De trend nu is bijvoorbeeld donkere tegels. Antraciet of zelfs zwart. Heel mooi natuurlijk, maar deze tegels worden tijdens extreme hitte heel erg warm. Op blote voeten door de tuin lopen is dan al bijna niet meer mogelijk.

Meer groen

Sowieso hebben tegels de neiging om van je tuin een sauna te maken. De warmte blijft in de tegels zitten en deze stralen dat weer uit. Hierdoor komt de warmte van boven én van beneden. Kies voor lichte tegels of voor meer groen in de tuin. Ook dat helpt de temperatuur in je tuin enkele graden naar beneden te brengen. Groen in de vorm van bomen zorgt ook nog eens voor een fijne schaduwplek. Hier kan het zo 10 graden koeler zijn dan in de volle zon.

Plant dakbomen

Een groene schaduwplek creëer je bijvoorbeeld door dakbomen te planten. Dakbomen zijn bomen waarvan de takken in een parasolvorm geleid en gesnoeid zijn. Een mooi groen alternatief voor de ouderwetse parasol. Een dakboom kun je van verschillende bomen maken, waarbij de dakplataan de bekendste is. Voordat je de dakbomen plant, is het goed vooraf te bedenken waar je dat doet. Je wil wel optimaal kunnen genieten van de schaduwplek.

Bescherm je planten

Houd op zonnige plekken rekening met het soort planten in je tuin. Planten die niet goed tegen de hele dag felle zon kunnen, zijn misschien wel mooi, maar niet geschikt voor in jouw tuin. Kies voor op de meest zonnige plekken voor planten met grijs blad. Bijvoorbeeld lavendel of rozemarijn. Die bloemen zijn niet alleen heel mooi, maar ruiken ook nog eens lekker. Van lavendel in je tuin worden ook de hommels en vlinders heel blij. Kies ook voor planten met langere wortels. Die drogen minder snel uit wanneer het gedurende een langere periode niet regent. Voorzie de grond ook van houtsnippers of ander organisch materiaal. Dat houdt de grond ook langer vochtig.

Laat je gras vergelen

Heb je veel gras in je tuin en wordt dat bruin? Dan hoef je zeker niet als een gek te gaan sproeien. Het gras ziet er misschien niet zo mooi uit, maar het is vaak alleen de grasstengel zelf die is uitgedroogd, niet de wortel. Zodra het weer gaat regenen, komt dat groene gazon vanzelf. Het scheelt je een hoge waterrekening en het is ook beter voor het milieu om de sproeier wat vaker uit te laten staan. Daarnaast kan gras wennen aan de hoeveelheid water die het krijgt (dit geldt overigens ook voor de andere planten in de tuin). Het is de natuur dat je gazon de ene keer groener is dan de andere keer.