Terug naar overzicht

De do’s en don’ts van een tuinvuur

De dagen worden langer, overdag is de temperatuur heel aangenaam, maar ’s avonds koelt het toch best af. De kolen op de barbecue zijn bijna gedoofd, dus daar komt geen warmte meer vanaf. Met een paar blokken hout laait het vuur weer lekker op en zitten jij en je gezelschap nog uren in de tuin. Hartstikke gezellig natuurlijk, maar zijn er eigenlijk ook regels gebonden aan het gebruik van een haard in de tuin?

APV

Er gelden geen landelijke regels omtrent het vuur stoken in een vuurkorf of open haard in de tuin. Wel heeft iedere gemeente zijn eigen regels opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) als het gaat om het gebruik van tuinhaarden en korven. Een veelvuldig opgenomen regel is bijvoorbeeld dat je geen afvalstoffen in de open lucht mag verbranden of anderszins vuur aan mag leggen, stoken of hebben. Het aansteken van kaarsen, vuurkorven of terrashaarden valt buiten dit verbod.

Schadelijk voor luchtwegen

Dat is natuurlijk hartstikke fijn, dus kun je het vuur lekker opstoken in die korf. Mooie hoge vlammen eruit voor het effect. In theorie mag dat, maar of het verstandig is, is de volgende vraag. Volgens het RIVM is houtstook schadelijk voor de gezondheid en daarom heeft het RIVM bezwaar tegen alle vormen van sfeerhaarden. De verschillende stoffen die vrijkomen tijdens het stoken, waaronder fijnstof, koolmonoxide en roet, zijn schadelijk voor de luchtwegen. Oudere mensen, kinderen en mensen met luchtwegaandoeningen en hart- en vaatziekten zijn de kwetsbaarste groep en kunnen meer klachten ontwikkelen door de rook die jij produceert tijdens je gezellige avondje.

Ethische bezwaren

Naast de algemene regels en gezondheid, zijn er ook nog ethische bezwaren. Op het moment dat jij de vuurkorf aansteekt in de bebouwde kom, weet je zeker dat de huizen om jou heen daarvan meegenieten. Niet zozeer van de sfeer, maar wel van de rook en brandlucht. Het inademen van schone lucht wordt op dat moment beperkt. Dat vindt de Nederlandse overheid reden genoeg om voorzichtig te beginnen met een ontmoedigingsbeleid. Het RIVM heeft daarnaast samen met het KNMI een stookalert in het leven geroepen, waarbij – afhankelijk van het weer – een advies gegeven wordt om die dag even niet te stoken.

Adviezen

Er zijn dus officieel geen regels die jou verbieden de vuurkorf of terrashaard te gebruiken. Wel wordt een beroep gedaan op je moraal. Stoken doe je echt alleen voor jezelf en voor niemand anders. Wil je die terrashaard toch aan doen, zorg dan dat je:

  • Droog hout gebruikt.
  • Geen geverfd of geïmpregneerd hout gebruikt.
  • Geen papier of karton verbrand.
  • Niet stookt bij mistig of windstil weer. Bekijk de Stookwijzer wanneer je beter niet kunt stoken.

Het kan ook geen kwaad om je buren vooraf even in te lichten. Dan hebben zij tijd om de ramen te sluiten en eventueel naar binnen te gaan.