Terug naar overzicht

De ongeschreven regels van thuis klussen

Tijdens het klussen ontkom je er bijna niet aan: overlast. Boren, zagen, timmeren, maar ook de radio van de klussers. Het zijn allemaal stoorzenders die het je buren best lastig kunnen maken. Of het nu gaat om een eenvoudige schilderklus of een volledige renovatie, er zijn enkele ongeschreven regels om ervoor te zorgen dat zowel jij als je buren tevreden blijven. Twee belangrijke aspecten om rekening mee te houden zijn de klustijden en het beheersen van geluidsoverlast.

Geschikte klustijden

Er zijn geen landelijk geldende geschreven regels die vertellen wanneer wel en niet geklust mag worden. Ongeschreven fatsoensregels zijn er echter wel. Over het algemeen kun je stellen dat je er goed aan doet rekening te houden met de reguliere kantoortijden en avonduren. Dit betekent dat klussen het beste vermeden kan worden vóór 08:00 uur ’s ochtends en na 20:00 uur ’s avonds op weekdagen. Werk je de hele dag en pak je de klus pas in de avond op, beperk de werkzaamheden die lawaai maken dan tot uiterlijk 22:00 uur.

Tijdens het weekend kun je de tijden eventueel iets verschuiven naar een latere starttijd en een eerdere eindtijd. De meeste mensen zijn in het weekend toch echt op zoek zijn naar rust en ontspanning in hun eigen huis. Door deze tijden te respecteren, minimaliseer je de kans op frustratie en conflicten met je buren.

Geluidsoverlast beperken

Naast het respecteren van de klustijden, is er ook veel te doen om de geluidsoverlast. Natuurlijk probeer je die zoveel mogelijk te beperken, maar dat is niet altijd mogelijk. Ook hiervoor gelden geen landelijke regels, maar zijn er wel enkele algemene richtlijnen die je kunt volgen. In veel stedelijke gebieden en woongemeenschappen gelden vaak regels met betrekking tot geluidsoverlast, waaronder klusgeluiden. Informeer daar dus naar in je eigen gemeente.

Een veelvoorkomende norm is dat het geluidsniveau overdag (bijvoorbeeld tussen 07:00 en 22:00 uur) niet hoger mag zijn dan 55 tot 65 decibel (dB) buiten een woning. Voor de beeldvorming: een normaal gesprek produceert ongeveer 60 dB en een boormachine of kettingzaag ongeveer 100 dB. Raadpleeg de specifieke regelgeving en richtlijnen van jouw locatie om zeker te weten wat in jouw gemeente is toegestaan.

Geluidsbeperkende maatregelen

Tijdens het klussen kun je ook enkele geluidsbeperkende maatregelen treffen. Denk bijvoorbeeld aan het materiaal dat je gebruikt. Kies voor zachte materialen die trillingen kunnen verminderen en goed onderhouden gereedschappen met geluiddempende bevestigingen. Heb je een grote klus, denk dan aan geluidsisolatie voor de ruimte waarin gewerkt wordt.

Blijf communiceren

Voorkomen van overlast is niet altijd haalbaar. Blijf daarom altijd goed communiceren met de buren. Breng ze vooraf op de hoogte, zodat ze eventueel zelf maatregelen kunnen treffen. En houd ze vervolgens op de hoogte van de voortgang. Soms kan het helpen feedback te vragen. Open communicatie kweekt begrip en vermindert de kans op spanningen.

Hoewel klussen noodzakelijk kan zijn, is het belangrijk altijd rekening te houden met het welzijn van je buren. Door de juiste tijden te kiezen en geluidsoverlast te minimaliseren, kun je een positieve relatie met je buren behouden en een harmonieuze woonomgeving handhaven.