Terug naar overzicht

De voor- en nadelen van een starterslening

Het is voor starters niet altijd eenvoudig aan een hypotheek te komen die voldoende is voor het kopen van een woning. Helemaal in een tijd waarin de huizenprijzen hoger zijn dan ooit. Een starterslening, bovenop je startershypotheek, kan dan een uitkomst bieden. Wat is eigenlijk een starterslening en wat zijn de voor- en nadelen?

De startershypotheek

Een starterslening is dus iets anders dan een startershypotheek. Een startershypotheek is vergelijkbaar met een gewone hypotheek, maar speciaal bedoeld voor de doelgroep die zijn eerste woning gaat kopen. Een startershypotheek is vaak gecombineerd met een aantal aanvullende mogelijkheden die voor een andere hypotheek niet gelden. Denk aan de mogelijkheid tot aanvulling van het bedrag door je ouder(s) door middel van een schenking, de mogelijkheid tot medeaansprakelijkheid van je ouder(s) of door gebruik te maken van een starterslening.

De starterslening

Een starterslening is dus een bedrag dat extra geleend kan worden, als aanvulling op de hypotheek. Het is in feite een extra hypotheek, bovenop de startershypotheek wat net dat beetje extra financiële ruimte kan geven. Of waardoor je meer kunt lenen dan dat je op basis van alleen je salaris zou kunnen lenen. Een starterslening is opgebouwd uit een annuïteitenlening en een combinatielening. Voor beide delen geldt dat je in de eerste drie jaar geen rente en aflossing hoeft te betalen; dus geen extra maandlasten voor de eerste drie jaar. Je betaalt dan alleen de rente van de startershypotheek. Na drie jaar betaal je rente en aflossing, tot het moment dat de starterslening volledig is afbetaald.

Voordelen starterslening

Er zitten zeker voordelen aan het afsluiten van een starterslening.

  • Je hebt extra financiële ruimte om je eerste woning te kunnen kopen.
  • Daarnaast hoef je de eerste drie jaar geen extra maandlasten te betalen.
  • Ja mag de starterslening altijd boetevrij aflossen.
  • Je blijft recht houden op hypotheekrenteaftrek op de starterslening.

Nadelen starterslening

Naast de voordelen van extra geld lenen, zitten er ook altijd nadelen aan vast.

  • De rente voor de starterslening is hoger dan de rente van een hypotheek. Ondanks dat je de eerste drie jaar geen extra maandlasten hebt, ga je na die drie jaar fors meer betalen. Die financiële ruimte moet er wel zijn.
  • De rente die je uiteindelijk betaalt is niet fiscaal aftrekbaar.
  • Er geldt een maximum aan het te lenen geldbedrag.
  • Je kunt niet in iedere gemeente terecht voor het aanvragen van een starterslening.
  • Een starterlening gaat om een subsidie waar ieder jaar een bepaald bedrag voor beschikbaar wordt gesteld. Is de pot leeg, dan heb je helaas pech.
  • Je moet voldoen aan de voorwaarden voor NHG, dus de hypotheek mag niet hoger zijn dan 325.000 euro (zonder energiebesparende middelen).

Of een starterslening ook voor jou interessant is, hangt helemaal af van jouw situatie. Maak daarom een afspraak met een hypotheekadviseur. Hij kan helpen om de situatie goed voor jou in kaart te brengen, ook voor de langere termijn, waardoor je zeker weet dat je een goede keuze maakt. Van Overbeek Makelaars werkt samen met De Hypotheekshop. Maak gerust een afspraak. Het eerste gesprek is gratis