Een woning kopen met je beste vriend. Waar moet je op letten?
Een huis kopen in een krappe woningmarkt als deze is niet eenvoudig. De hoge vraagprijzen dragen vaak ook niet bij aan een succesvolle huizenjacht. Om je kansen te vergroten en vooral je budget te verhogen, besluit je daarom met je beste vriend een woning te kopen. Waar moet je op letten?
Financiële ruimte
Het begon als een grap. Een huis kopen met je beste vriend. Maar zowel hij als jij kregen de financiering niet rond voor een huis in de stad waar jullie allebei zo graag willen wonen. Of er bleef maandelijks te weinig ruimte over voor overige vaste lasten. Leg je beide inkomens bij elkaar, dan is er ineens wel voldoende financiële ruimte. Jullie werden serieus en het plan is geboren. Er zijn wel een aantal zaken waarmee jullie rekening moeten houden.
Onderhuur
Besluiten jullie dat een van beide het huis koopt en daarmee ook de hypotheek afsluit, dan betaalt de ander huur om een steentje bij te dragen. Dat klinkt logisch en dat zou het ook kunnen zijn, ware het niet dat jij als huizenbezitter de woning ineens onderverhuurt. Dat is in veel gevallen reden genoeg voor een bank om niet akkoord te gaan met de hypotheekaanvraag want mag je het huis officieel niet verhuren volgens de hypotheekvoorwaarden.
Samen kopen
Jullie kunnen het huis ook samen kopen. De hypotheek komt dan op naam van jullie allebei. Het voordeel is dat ook jullie beiden inkomens meetellen voor de hoogte van de hypotheek. Voor de bepaling van de hoogte van de hypotheek wordt altijd gekeken naar het hoogste inkomen. Het andere inkomen telt voor 80 procent mee. Voor het aflossen van de hypotheek klopt de bank dan ook bij jullie allebei aan. Wanneer een van jullie de hypotheek niet meer kan opbrengen, is de andere verantwoordelijk voor het gehele bedrag.
Maak afspraken
Als beste vrienden houden jullie vast heel veel van elkaar. Maar niet op die manier. Samenwonen is prima, maar een samenlevingscontract zit er niet in. Toch is het wel slim om een en ander op papier te zetten. Bijvoorbeeld als een van jullie wil verhuizen. Vanwege de liefde of een nieuwe baan. Wat dan? Misschien komt een van jullie te overlijden. Je moet er niet aan denken, maar dat zijn wel scenario’s waarover jullie moeten nadenken en afspraken over moeten maken. Leg vast wat er met de hypotheek gebeurt als de zaken er minder rooskleuring uitzien dan zoals ze er nu voorstaan. Denk ook na over de betaling van de vaste lasten, maar ook de kosten voor het voorzien in het levensonderhoud. Dat zijn lastige dingen om te bespreken, omdat het om geld gaat, maar voorkomt achteraf wel een heleboel gezeur.
Een huis kopen samen met een vriend, familielid of met een ander stel is in deze tijd een goed idee om toch aan een nieuwe woning te komen. Bedenk vooraf wel goed met wie je dat gaat doen en leg de afspraken vooraf vast. Dan wordt het zeker een succes.