Het belang van goede ventilatie in je woning
In het afgelopen jaar is de luchtkwaliteit vaak in het nieuws geweest. En dan met name om coronabesmettingen te minimaliseren. Ook in je eigen woning is een goede luchtkwaliteit belangrijk. Voor je eigen gezondheid, maar ook voor het behoud van je woning. Maar hoe houd je de luchtkwaliteit goed op peil?
‘Natuurlijke’ ventilatie
Oudere woningen kennen een vorm van ‘natuurlijke’ ventilatie. Tocht door slechte isolatie en kieren die in de loop van de jaren zijn ontstaan, zorgen ervoor dat je woning altijd wel een vorm van ventilatie kent. Het nadeel is dat je deze vorm niet zelf kunt reguleren. De tocht blijft, ook op de momenten dat je de woning warm wilt krijgen. Slecht voor het milieu en slecht voor je portemonnee. Tegenwoordig zijn huizen veel beter geïsoleerd en voorzien van roosters en andere systemen die jou de mogelijkheid geven je woning voldoende te ventileren. Toch zijn we, helemaal wanneer het wat kouder wordt, geneigd de roosters dicht te klappen en zo iedere vorm van kou buiten te sluiten. Maar is dat verstandig?
Schimmel
Nee. Goede ventilatie is nodig voor je eigen gezondheid maar ook voor het behoud van je woning. Denk bijvoorbeeld eens aan de badkamer. Lekker warm douchen zonder afzuiging of andere ventilatie houdt het vocht in je badkamer. Hierdoor krijgen schimmels vrij spel. Dit is niet alleen een onfris gezicht, het kan ook eerder lekkage veroorzaken doordat voegen verzwakken. De zwarte schimmel die je vaak op het plafond en de muren treft, is ook schadelijk voor de gezondheid. Ventileren van je badkamer is daarom altijd heel belangrijk om vocht en dus schimmels te weren.
Fijnstof
Niet alleen schimmels zijn schadelijk bij inademing, er zweeft ook veel schadelijke fijnstof door de woning zonder dat je daar erg in hebt. Nu we veel thuiswerken, heb je wellicht een printer aangeschaft die je in je thuiskantoor hebt neergezet. En hoewel je deze niet vaak gebruikt, laat de printer bij gebruik iedere keer fijnstof door de lucht zweven, die jij vervolgens inademt. Zet je printer daarom liefst in een ruimte waar jij zelf niet aan het werk bent en zorg dat deze ruimte goed geventileerd kan worden.
Meten luchtkwaliteit
Er zijn hulpmiddelen, naast het openen van de ventilatieroosters, om de luchtkwaliteit in je woning te verbeteren. Meet in de eerste plaats de luchtkwaliteit in je woning en monitor deze een tijd. Met een hygrometer bewaak je de luchtvochtigheid van je woning, waarbij wordt geadviseerd deze tussen de 40 en 60 procent te houden. Bij een te lage luchtvochtigheid loop je eerder het risico op geïrriteerde ogen en luchtwegen. Bij een te hoge luchtvochtigheid creëer je een fijne plek voor schimmels. In oudere woningen wordt daarnaast ook een koolmonoxidemeter aangeraden.
Luchtreiniger
Kom je problemen tegen voor wat betreft de luchtkwaliteit van je woning, dan kan een luchtreiniger helpen. Ondanks dat de daadwerkelijke effectiviteit van een luchtreiniger niet is bewezen, kan het nooit kwaad een luchtreiniger in je woning te plaatsen. Houd daarnaast roosters, afzuigkappen en ventilatiekanalen altijd goed schoon. Probeer zoveel mogelijk vuile lucht buiten te houden door op de juiste tijden te ventileren en je bewust te zijn van je eigen handelen.
Je bent je er niet altijd bewust van, maar we vervuilen dagelijks onze eigen lucht. Tijdens het koken, het branden van kaarsen en natuurlijk bij het gebruik van de open haard komt fijnstof vrij die je liever niet inademt. Zelfs de verf op de muren en, sorry voor alle dierenvrienden, ook huisdieren kunnen een negatieve invloed hebben op de luchtkwaliteit in huis. Ventilatie is daarom altijd belangrijk, 24 uur per dag. Ook wanneer je de kou of juist de warmte van buiten ook het liefst buiten wil houden.