Het is lente! Tijd om in de tuin aan de slag te gaan
Het is lente! De eerste ‘zonder-jas-dagen’ hebben we al in the pocket. De dagen worden langer en de zon neemt toe in kracht. De eerste natuurlijke vitamine D is opgesnoven. Met het uitblijven van enige corona-versoepeling lijkt onze tuin het nieuwe terras te worden. Tijd om deze klaar te maken.
Plant je haag
Winkelen op afspraak mag gelukkig weer dus het is tijd om een bezoekje aan het tuincentrum in te plannen. Dit is namelijk het moment om hagen te gaan planten. Buxushagen, beukenhagen, taxushagen, laurierhagen, meidoornhagen. Het is nu het moment van de haag. Wanneer je die namelijk nu plant, samen met een beetje pootaarde, dan hoef je hem voorlopig geen water meer te geven.
Plant lentebloeiers
Het is uiteraard nog te vroeg voor de zomerbloeiers, maar lentebloeiers kun je zeker weten nu al planten voor een mooi resultaat op het moment dat je echt de tuin in kunt. Denk hierbij dan ook eens aan de iets grotere lentebloeiers als een amandelboom of beverboom. Beide geven in de lente mooie roze bloemen af voor een heerlijk lentegevoel. Ook de blauweregen is in de lente erg mooi. Deze klimplant herken je aan zijn paarse trossen die ook nog eens lekker ruiken. De kleine lentebloeiers als violen, vergeet-me-nietjes of het gebroken hartje zijn ook nu heel goed te planten. Deze bloeien namelijk al vroeg in het voorjaar.
Bemesten
Misschien woon je in een landelijke omgeving en heb je het al geroken, maar dit is ook het moment om te gaan bemesten. De loonwerkers zijn vanaf maart al druk op het land en jij kunt druk aan de slag in je tuin. Planten krijgen over het algemeen niet voldoende voeding, dus wil je dat ze echt weer even volop in bloei komen te staan, dan is het belangrijk dat je ze bemest. Daar heb je straks in de zomer echt profijt van. Voordat je de bloemen en planten gaat bemesten, wel even de dorre bladeren verwijderen, zodat de mest ook echt op de aarde terecht komt en eenvoudiger bij de wortels van de planten kan komen.
Gras verticuteren
Dit is ook het moment om je gras te verzorgen. Om deze zomer weer een mooie groene grasmat in je tuin te hebben, moet je er nu mee aan de slag. Dat begint bij verticuteren. Daarmee haal je al het mos en ander dood organisch materiaal uit je gras. Na het verticuteren kan je gras er daarom uitzien als een omgeploegd American football veld, maar met de juiste nazorg komt dat echt goed. Die nazorg bestaat uit het bemesten, bewateren en eventueel inzaaien van het gazon. Je zult zien, het komt goed met je gazon.
Met deze eenvoudige verzorgingstips heb jij straks een heerlijke buitenplek om te genieten van de voorjaarszon.