Terug naar overzicht

Huis kopen? Verdiep je in het energieverbruik!

Door de sterk gestegen energiekosten let je ook op de energierekening bij het kopen van een huis. Een energiezuinig huis kopen geeft jou meer financiële ruimte. Zeker als de energiekosten ook de komende jaren nog blijven stijgen. Het energielabel zegt veel over de energiekosten die je kunt verwachten.

Hoe weet je hoe energiezuinig een huis is?

Wanneer je een woning verkoopt, dan ben je als verkoper verplicht om het energielabel van de woning te verstrekken aan de koper. Het gaat om het definitieve energielabel, dus niet om een voorlopig energielabel. Alle woningen in Nederland hebben een voorlopig energielabel gekregen. De voorlopige variant is een inschatting gebaseerd op onder andere het bouwjaar van de woning. Een energieadviseur helpt verkopers met het krijgen van een definitief energielabel. De minst duurzame huizen krijgen energielabel G. De energiezuinigste huizen hebben energielabel A++++.

Dubbel duur

Koop je een woning met een ongunstig energielabel, dan moet je in twee opzichten rekening houden met hoge kosten. De energiekosten zullen al hoog zijn en wil je de woning verduurzamen dan zal dit de nodige investeringskosten met zich meebrengen. De verwachting is dat (ook wanneer de oorlog in Oekraïne voorbij is) er een verdere stijging van de energiekosten zal plaatsvinden. Fossiele brandstoffen worden namelijk duurder gemaakt om met de opbrengst te kunnen investeren in duurzaamheid. Hierdoor wordt je min of meer gedwongen om te verduurzamen.

Verdiep je in het energieverbruik

Heb je serieuze interesse in een woning, dan kan je bij de verkopers informeren naar de maandelijkse energiekosten. Kijk vooral verder dan het bedrag. Mogelijk hebben de huidige eigenaren nog een energiecontract met lagere tarieven die ze jaren geleden voor meerdere jaren vast hebben gezet. Vraag ook naar de hoeveelheid gas en stroom die ze jaarlijks verbruiken. Hiermee kun je berekenen wat energiebedrijven nu in rekening brengen. Uiteraard zegt het energieverbruik van de huidige bewoners ook niet alles over de energiekosten die jij kunt verwachten. Heb jij bijvoorbeeld een groter gezin, werken jullie fulltime of zet jij de verwarming standaard twee graden hoger dan de huidige bewoners? Dan kan de energierekening heel anders uitpakken. Toch geeft het verbruik wel een goede indicatie van de energielasten voor de betreffende woning.

Verduurzamingsplan

Een woning kopen met een nog te verbeteren energielabel vraagt om een financieel plan. Voordat je koopt kun je beter al voor jezelf duidelijk hebben wat je nog moet investeren in de woning. Schat de kosten in door te overleggen met een energieadviseur. Het isoleren van het dak, de gevel en de vloeren kan al zorgen voor een veel lagere energierekening. Vooraf duidelijkheid hierover verkleint de kans dat je na de koop wordt geconfronteerd met hoge en/of onverwachte kosten.

Mogelijk heb je recht op een subsidie vanuit de overheid. Jouw recht hierop kun je nagaan op de website van de Rijksoverheid.