Hybride warmtepompen zijn in trek
Steeds meer huishoudens onderzoeken de mogelijkheden voor het vervangen van de cv-ketel voor een hybride warmtepomp. Om een steentje bij te dragen aan een beter milieu, maar ook om de portemonnee te sparen.
Virus
Het zijn rare tijden waarin we nu leven. Een virus dat de hele wereld stil kan leggen. Dat zet je toch aan het denken. Zijn we wel goed bezig met z’n allen? Moeten we niet wat meer naar elkaar, maar ook zeker naar de wereld omkijken? We worden nu geconfronteerd met iets ongrijpbaars en tegelijkertijd hebben we ook ineens tijd om hierover na te denken. Wat kunnen we zelf doen om de wereld iets minder snel uit te putten?
Hybride warmtepomp
Er zijn al voldoende energiebesparende maatregelen besproken. Diverse vormen van isolatie, zonnepanelen, slimme energiemeters. De warmtepomp is geen nieuw middel, maar is de laatste tijd wel enorm in opkomst, mede door nieuwe subsidieregels die de koop nog aantrekkelijker maken. Een hybride warmtepomp is ook een perfecte tussenoplossing voor wanneer we van het gas af moeten, omdat hij op stroom werkt.
Combinatie elektrische warmtepomp en cv-ketel
Een hybride warmtepomp is een combinatie tussen een elektrische warmtepomp en een cv-ketel, waarmee je al snel 200 tot 600 euro op jaarbasis bespaart op de energierekening. Je koppelt de warmtepomp aan je cv-ketel, waarbij de cv-ketel alleen bijspringt als het buiten echt heel koud is, voor het vullen van het bad met heet water en voor het gebruik van heet water in de keuken. De warmtepomp zorgt voor het verwarmen van het grootste deel van de woning.
Waarom geen volledige warmtepomp?
Hartsikke mooi natuurlijk. Goed voor het milieu en voor de portemonnee. Maar waarom niet overstappen op een 100% warmtepomp? Dat kan een aantal redenen hebben. Een volledige warmtepomp is alleen geschikt voor huizen met een goede isolatie. Bij slecht geïsoleerde huizen wordt het water niet warm genoeg. Je hebt dan een cv-ketel of een warmtepompboiler nodig om bij te springen. Daarnaast heeft het ook te maken met het rendement. Deze is het hoogst op het moment dat de gewenste watertemperatuur dicht bij de buitentemperatuur ligt. Als laatste kan het een kostenplaatje zijn. Een hybride warmtepomp is in aanschaf goedkoper dan een volledige warmtepomp.
Met een hybride waterpomp los je zeker niet direct alle milieuproblemen op. Het is ook zeker niet gezegd dat er een verband bestaat tussen de crisis waarin we nu leven en de overbelasting van het milieu, maar alle beetjes helpen en baadt het niet, dan schaadt het zeker niet.