Hoeveel procent is kosten koper en waar bestaat het uit?

Ben je op zoek naar een huis? Dan zie je bij de vraagprijs van bestaande woningen vaak ‘k.k’ staan. Dit betekent ‘kosten koper’. De kosten koper zijn officieel de kosten die je als nieuwe koper voor je rekening neemt om het huis te kopen van de verkoper. Kosten koper is een percentage van de koopsom. Maar wat houdt dat percentage eigenlijk in?

Waar bestaat kosten koper uit?

Koop je een bestaande woning? Dan betaal je daar overdrachtsbelasting voor. Dit is namelijk de belasting die je moet afdragen wanneer je een bestaande woning koopt. De overdrachtsbelasting is 2% van de aankoopwaarde van de woning. Koop je bijvoorbeeld een huis van € 300.000,- dan betaal je dus € 6.000,- overdrachtsbelasting.

Bij een nieuwbouwwoning betaal je geen overdrachtsbelasting maar een in de aankoopprijs verwerkte omzetbelasting.

Wanneer je niet zelf in het huis gaat wonen (bijvoorbeeld als belegging), dan betaal je 8% overdrachtsbelasting.

Let op: Ben je tussen de 18 en 35 jaar? Dan hoef je misschien geen overdrachtsbelasting te betalen. Er geldt namelijk vanaf 1 januari 2021 een vrijstelling van overdrachtsbelasting voor kopers tot 35 jaar. Per 1 april 2021 geldt hierop een aanvulling dat de woning niet duurder mag zijn dan € 400.000,-. De kosten koper kunnen in het ene jaar anders zijn dan in het andere jaar. Dit heeft te maken met wijzigingen in de wet.

Makelaarskosten

Wanneer je besluit een aankoopmakelaar in te schakelen betaal je courtage voor zijn of haar diensten. Een aankoopmakelaar helpt bij het zoeken naar jouw droomhuis op de woningmarkt en bij de aankoop van je nieuwe huis. De courtage (beloning) die de makelaar voor zijn of haar diensten vraagt, is vaak een percentage van de aankoopprijs van de woning. Soms is het ook mogelijk om met je makelaar vooraf een vast bedrag af te spreken.

Notariskosten

Wanneer je een huis koopt moet je ook langs de notaris. De notaris is namelijk de enige die bevoegd is om een rechtsgeldige akte op te maken. De notaris verzorgt de hypotheekakte en de transportakte, deze kosten vallen ook onder kosten koper.

Met de hypotheekakte geef jij je woning als onderpand aan de bank in ruil voor een geldlening om je woning te kunnen bekostigen. Op het moment dat de hypotheekakte staat ingeschreven bij het Kadaster is de hypotheek definitief.

In de transportakte – ook wel leveringsakte of overdrachtsakte genoemd – staan alle afspraken die overeenkomen met de koopovereenkomst. Met de transportakte wordt de woning officieel aan je geleverd en komt de woning op jouw naam te staan.

Wanneer de notaris beide aktes heeft opgesteld worden deze samen met jou en de verkoper getekend. De notaris is verantwoordelijk voor inschrijving van de aktes in het Kadaster. Notarissen mogen zelf hun tarieven bepalen voor zowel de hypotheekakte als de transportakte.

Bouwkundige keuring

Overweeg altijd een bouwkundige keuring. Vooral bij een ouder huis is het verstandig om voor de definitieve aankoop een bouwkundige keuring te laten uitvoeren. Een bouwkundige keuring is een onafhankelijke keuring. Het geeft je op hoofdlijnen een beeld van de bouwkundige staat van de woning die jij van plan bent te kopen. Ook krijg je inzage in de kosten die je moet maken om eventuele geconstateerde gebreken te verhelpen.

Nadat de bouwkundige de woning nauwkeuring heeft bekeken maakt hij een uitgebreid bouwkundig rapport met daarin zijn bevindingen, de (eventuele) gevonden gebreken en de herstelkosten. Dit rapport geeft duidelijkheid over de kwaliteit, de staat van onderhoud en andere belangrijke punten die belangrijk zijn om te weten voordat je het huis daadwerkelijk koopt.

Daarnaast is een bouwkundige keuring soms verplicht als je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wilt.

Kosten Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Als je een huis koopt bestaat er de mogelijkheid om een hypotheek af te sluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Je betaalt dan eenmalig een bedrag waardoor de Stichting Waarborgfonds Eigen Woning borg staat voor jouw lening. Dit is 0,7% over de totale lening (per 1 januari 2021) Een vangnet voor als je niet meer in staat bent om de hypotheeklasten te betalen.

De Nationale Hypotheek Garantie is beschikbaar bij een koopsom van maximaal € 325.000,-. Voor woningen waarbij energie besparende voorzieningen worden getroffen is de kostengrens 6% hoger, namelijk € 344.500,-.

Wanneer je een substantieel bedrag aan spaargeld inbrengt kan het minder interessant zijn om een hypotheek af te sluiten met NHG. Naarmate je meer eigen middelen inbrengt neemt het rentevoordeel af.

Advies- en bemiddelingskosten

Je betaalt advies- en bemiddelingskosten wanneer je met behulp van een adviseur je hypotheek afsluit. Laat je altijd informeren en maak een afspraak met een hypotheek adviseur. Tijdens het eerste gesprek – dat vaak gratis is – bespreekt de adviseur wat je mogelijkheden zijn. Op het moment dat je besluit er voor te kiezen om een hypotheek af te sluiten met een hypotheekadviseur dan kijkt hij of zij welke hypotheek het beste bij jou past en vergelijkt voor jou hypotheken, rentetarieven en voorwaarden van vrijwel alle aanbieders.

Taxatiekosten

Bij de aankoop van een woning stelt de geldverstrekker in veel gevallen een taxatie verplicht. De hoogte van de hypotheek is namelijk niet alleen afhankelijk van je inkomen, maar ook van de waarde van je woning. Je mag maximaal 100% van de marktwaarde van je woning financieren met een hypotheek.

Een taxatie geeft de geldverstrekker namelijk een goede indicatie van de waarde van je woning. Een taxateur kijkt o.a. naar de voorzieningen in en rond het huis, energiebesparende maatregelen, de omgeving maar ook naar de verkoopprijs van soortgelijke en recent verkochte woningen in de buurt. Met een taxatie kan je ook beoordelen of de vraagprijs van een woning realistisch is.

Kosten koper zelf berekenen?

Het berekenen van de kosten koper verschilt per situatie. Met de rekentool van De Hypotheekshop heb je snel een indicatie van hoe hoog de kosten koper in jouw situatie zijn. Wil je graag precies weten wat jouw kosten koper worden? Plan dan eens een gratis oriëntatiegesprek in met één van onze hypotheekadviseurs. Hij of zij kan je precies vertellen wat je te wachten staat.

Maak een afspraak
Delen via
WhatsAppFacebookLinkedInTwitter
Beoordeling van onze klanten, bekijk onze reviews.