Huis kopen van je ouders, dat is zeker mogelijk!

Gaan jouw ouders het ouderlijk huis te koop zetten? En is dat dé plek waar jij wilt gaan wonen? Of willen je ouders in hun eigen huis blijven wonen maar blijft door deze keuze het geld in de stenen zitten en hebben ze weinig te besteden? Dan kun je er voor kiezen om je ouders te helpen door het huis te kopen. Loop jij met de gedachte om je ouders te helpen? Dit gebeurt vaker dan je denkt. Een huis kopen van je ouders loopt net even anders als een huis kopen van een onbekende. Lees onderstaand de diverse mogelijkheden.

Het huis kopen van je ouders, zo doe je dat

Wanneer je ouders besluiten om hun huis te gaan verkopen bestaat de mogelijkheid dat je hier emotioneler op reageert dan vooraf gedacht. Zeker als het je ouderlijk huis betreft. Het is tenslotte toch het huis waar jij je jeugd hebt doorgebracht. Een plek met herinneringen. Daarom ook vaak een droom van kinderen om het huis van de ouders te kopen. En zo nieuwe herinneringen te maken.

Het huis kopen van je ouders biedt perspectief. Zeker voor starters. Want je ouders mogen zelf weten aan wie zij hun huis gaan verkopen. En misschien tegen een lagere prijs. Je hoeft in ieder geval niet op te bieden tegen alle andere kopers. En dat is in deze tijd een groot voordeel.

Wat is nu een redelijke prijs?

Hoe stel je een passende prijs vast? En wat is een redelijke prijs? Je ouders mogen de woning voor iedere prijs aan je verkopen. Maar let wel op de fiscale gevolgen. Als de woning onder de woonwaarde wordt verkocht krijg je te maken met schenkbelasting. De fiscus ziet het bedrag dat jij minder betaalt dan de WOZ waarde als een schenking. Dit kan ook zijn als de verkoopprijs onder de
taxatiewaarde ligt. Wanneer de koopprijs lager is dan de taxatiewaarde van de woning let dan goed op. Want dan betaal je alsnog overdrachtsbelasting over de getaxeerde waarde van het huis. Zorg er voor dat als je het huis van je ouders gaat kopen, dit goed wordt vastgelegd bij de notaris. Bespreek de mogelijkheden met de notaris zodat er achteraf geen onduidelijkheden meer zijn.

Waar moet je op letten?

Als je het huis gaat kopen van je ouders laat je dan altijd goed informeren. De Hypotheekadviseurs helpen je graag om op de juiste manier de woning van je ouders te kopen. Er zijn meerdere juridische constructies, denk daarbij aan:
Blote eigendom van het huis overdragen Huis verkopen met huurrecht
Het huis kopen van je ouders betekent vaak dat er schenkbelasting betaald moet worden. Nu mogen ouders een schenking doen. Die kun je in mindering brengen op de koopprijs voor de woning.

Het huis kopen van je ouders en aan hen verhuren

Willen je ouders graag blijven wonen en genieten van de overwaarde van de woning? Kies er dan voor om het huis van je ouders te kopen en vervolgens aan hen te verhuren. Zo kunnen je ouders de overwaarde inzetten om bijvoorbeeld op vakantie te gaan of als een extra buffer voor hun pensioen.

Ook bij deze constructie geldt dat je een huurtarief hanteert die passend is. De Belastingdienst stelt dat 6% van de WOZ-waarde een redelijk huurtarief op jaarbasis is. Mag je dan niet zelf weten hoeveel huur je vraagt? Ja zeker wel, alleen bestaat dan de mogelijkheid dat je erfbelasting moet betalen over het bedrag dat je ouders “te weinig “ aan huur hebben betaald.

Laat je altijd goed informeren over wat het huis van je ouders kopen en weer verhuren fiscaal voor jou en je ouders betekent. Je ontvangt bijvoorbeeld geen hypotheekrenteaftrek meer over de hypotheek. Je ouders hebben geen hypotheek meer en de gekochte woning van je ouders wordt voor jou gezien als tweede woning. Dit betekent dat deze woning in box 3 valt en dat je er vermogensbelasting over moet betalen. De overdrachtsbelasting bedraagt in dit geval 8%. Als je het gaat verhuren krijg je te maken met een speciale verhuurhypotheek. Vraag aan een hypotheekadviseur wat de verschillen zijn ten opzichte van een “normale” hypotheek.

Niet alleen het huis van je ouders kopen zorgt voor meer financiële ruimte voor je ouders. Als het huis kopen niet tot de mogelijkheden behoort kun je er bijvoorbeeld ook voor kiezen om de hypotheek te verhogen of te kiezen voor een opeethypotheek.
Kortom: Kies voor een gesprek met een hypotheekadviseur.
Want voor welke constructie je ook kiest; schakel altijd een professional in. Als Van Overbeek Makelaars kiezen wij voor De Hypotheekshop. Het eerste gesprek is altijd gratis. Ze luisteren naar wat jouw wensen zijn en kijken welke constructie er bij jouw persoonlijke situatie het beste past. Zo kom je niet voor verrassingen te staan wanneer je een huis voor je ouders koopt.

Delen via
WhatsAppFacebookLinkedInTwitter
Beoordeling van onze klanten, bekijk onze reviews.