Terug naar overzicht

Motten in de kledingkast herkennen, verjagen en voorkomen

Hoe kom je toch aan die kleine gaatjes in je kleding? Hierover zijn de meningen verdeeld en gaan er verschillende theorieën in het rond. De meest eenvoudige verklaring is dat deze worden veroorzaakt door kledingmotten. Zo herken je ze en zo bestrijd je ze.

Controleren op mottenlarven

Je kledingkast is dé plek bij uitstek voor motten om zich in te nestelen. Het is er warm, donker, droog en rustig. Wist je trouwens dat het niet de motten zijn die de gaatjes veroorzaken, maar de larven? Je controleert heel eenvoudig of je larven in je kast hebt door enige tijd een wit vel papier op de bodem van je kast te leggen. Merk je naar verloop van tijd dat hier korrels en tunnelvormige spinsels op komen te liggen, dan heb je helaas last van larven. Witte stipjes op je kleding, muf ruikende kleding of verkleurde kleding duiden ook op mottenlarven.

Mottenlarven voorkomen

Je kunt motten voorkomen. Bijvoorbeeld door het regelmatig uitmesten van je kledingkast. Daar zijn heel handige tips voor. Door je kleren met enige regelmaat van hun plek te halen, wordt de leefomgeving van de mot en de larven verstoord. Ze houden namelijk niet van licht. Schone kleren in je kast is ook een goede manier om mottenlarven buiten te houden. Kleding die je niet met regelmaat draagt, kun je daarom beter opbergen. De kleding die wel in je kast ligt, kun je beter schoonhouden. Viezigheid op je kleding trekt motten aan. Niet alleen je kleding fris houden, maar ook de kast zelf is een goede manier om de mot geen kans te geven. Geef motten geen kans om zich te nestelen door kleding niet te dicht op elkaar te hangen. Maak het de mot niet te aangenaam om in je kast te verblijven.

Mottenlarven verjagen uit de kast

Ondanks dat je alle tips ter harte hebt genomen en je kledingkast frisser en opgeruimder is dan ooit, heb je toch nog last van mottenlarven. Dan is het voor je kleding toch echt beter deze te bestrijden, uiteraard op een zo milieuvriendelijk mogelijke manier. Bijvoorbeeld door etherische oliën van cederhout te gebruiken. Motten houden niet van deze geur. Datzelfde geldt ook voor de geur van lavendel, kamfer en vlierbloesem. Door zakjes met de gedroogde bloemen tussen je kleding te plaatsen, verdrijf je de motten uit je kast. Bijkomend voordeel is dat je kleding er heerlijk van gaat ruiken. Houd je zelf ook niet van de geur van lavendel of vlierbloesem, maak dan een lokdoosje. Door een kartonnen doosje met gaatjes van ongeveer 2 centimeter en een plukje onbehandelde wol in je kast te plaatsen, geef je de motten een alternatieve plek om hun eitjes te leggen. Wanneer de motten zijn verjaagd, maak je de kast goed schoon met azijn en water om alle nesten te verwijderen.

Mottenlarven verjagen uit je kleding

De motten zijn verdreven uit je kast en de kast is schoongemaakt. Nu je kleding nog. Was je kleding uit op 60 graden, indien de stof dat toelaat. Daarmee geef je eitjes in je kleding geen kans. Heb je kleding die niet op 60 graden gewassen kan worden, leg deze dan in de vriezer. Kleding goed uitkloppen en vervolgens in de hete zon laten drogen, helpt ook. Wel even de kleding binnenstebuiten keren om verkleuring tegen te gaan. Eitjes in wollen kleding kunnen het best worden bestreden door de kleding naar de stomerij te brengen.