Overdrachtsbelasting 2023

Per 1 januari 2023 vinden er wetswijzigingen plaats met betrekking tot de vastgoedmarkt. Onderstaand zetten wij de wetswijziging over de overdrachtsbelasting voor jou op een rij.

Welke wijzigingen per 1 januari 2023 voor de overdrachtsbelasting

 

Verhoging algemene tarief van de overdrachtsbelasting

 

Uit het belastingplan van 2023 blijkt dat het tarief van de algemene overdrachtsbelasting per 1 januari 2023 wordt verhoogd van 8% naar 10,4%. Voor de verkrijging van woningen geldt dat het verlaagde tarief van 2% blijft mits de woning voldoet aan het hoofdverblijfcriterium. Ook het startarief blijft 0% bij de startersvrijstelling. Wil men nog dit jaar gebruik maken van het tarief van 8%, dan moet het transport voor 1 januari 2023 plaatsvinden.

Heb je een woning welke niet als hoofdverblijf dient? Dan wordt per 1 januari 2023 belast tegen 10,4 %. Dit tarief geldt ook voor overig vastgoed, tenzij er sprake is van een met BTW belaste levering.

Meer vragen over de vrijstelling van de overdrachtsbelasting? Klik dan hier

Vragen? Maak gewoon een afspraak. We helpen je graag.

Benieuwd wat je kunt lenen?

Bereken vrijblijvend je maximale hypotheek en ontdek of jij deze woning kunt betalen.

Bereken wat je kunt lenen

Is je woning goed verzekerd?

Doe de gratis verzekeringscheck en voorkom dat je onderverzekerd bent of teveel betaalt.

Meer informatie

Weten wat jouw huis waard is?

Kies voor een makelaar met verstand van zaken zodat je een reëel beeld krijgt van de marktwaarde van je huis. Dan kun je een gedegen beslissing nemen en nadenken over de eventuele verkoop van je woning.

Vul het formulier in en we nemen snel persoonlijk contact met u op.