Terug naar overzicht

Overwaarde opbouwen ondanks dalende huizenprijzen

De huizenprijzen zijn hard gestegen in de jaren 2013 tot 2022. Mede door de stijgende hypotheekrente lijken de prijzen zich te stabiliseren of ze zijn licht aan het dalen. Ook als de prijzen dalen kun je nog steeds een overwaarde opbouwen in een nieuw aan te kopen woning. De moderne hypotheken zijn namelijk gericht op het volledig aflossen van de hypotheekschuld.

Overwaarde bouw je op twee manieren op, namelijk door de waardeontwikkeling van je woning en door het aflossen op de hypotheekschuld. Voor de waardeontwikkeling ben je ook afhankelijk van de huizenmarkt, maar het afbouwen van de hypotheekschuld zit waarschijnlijk al ingebouwd in jouw hypotheek. Over een periode van dertig jaar gerekend heb je waarschijnlijk een volledig afbetaalde eigen woning.

Welke hypotheekvorm(en) heb jij?

In vrijwel alle hypotheekvormen zit een aflossing verwerkt of er wordt een kapitaal opgebouwd om op de einddatum de hypotheek (deels) af te lossen. De annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek zorgen voor een volledige aflossing gedurende de looptijd. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor de spaarhypotheek en de bankspaarhypotheek. Een uitzondering geldt voor de aflossingsvrije hypotheek. In deze hypotheekvorm zitten geen aflossingen verwerkt. Alleen door extra aflossingen kun je de hypotheek afbetalen, of natuurlijk door het verkopen van je woning.

Sterke daling van de woningprijzen – Wat zijn de gevolgen?

Als de woningprijzen sterk zakken de komende maanden of jaren, teer je in op de opgebouwde overwaarde. Een tijdelijke dip van de huizenprijzen is ook een logische ontwikkeling. De prijzen kunnen namelijk niet onbeperkt harder blijven stijgen dan de inkomens. Een daling van de prijzen kan een probleem zijn als je kort geleden hebt gekocht en je de woning moet verkopen voor een bedrag lager dan de hypotheekschuld. In dat geval houd je een restschuld over na de verkoop. Zonder verhuisplannen hoef je geen last te hebben van een gedaalde waarde.

Na dertig jaar heb je een volledig afbetaalde woning

Hoe de huizenprijzen zich ook ontwikkelen, na dertig jaar heb je een afbetaalde woning. Alleen met een hypotheek die de schuld niet volledig afbetaalt, kun je per de einddatum van de hypotheek nog met een hypotheekschuld zitten. Hypotheken worden vaak afgesloten voor een periode van dertig jaar, maar langer of korter kan ook. Met een afbetaalde woning kun je met een gerust gevoel met pensioen gaan.

Nu een woning kopen of nog afwachten?

De woningmarkt staat mogelijk op een keerpunt. Gaan de prijzen weer stijgen of ontstaat er een kleine of een grote dip? Nog steeds is er een groot tekort aan woonruimte, maar dat is nog geen garantie voor stabiele of stijgende prijzen. Waar je nu verstandig aan doet is moeilijk te zeggen. Een voordeel van nu kopen ten opzichte van één jaar geleden is dat je waarschijnlijk niet meer tienduizenden euro’s moet overbieden om de woning te kunnen kopen. Bij een verdere stijging van de hypotheekrente kan het uitstellen van de koop een afrader zijn.

Laat je goed informeren!

Wij begrijpen dat het lastig is om te beslissen wat nu een verstandige keuze is. Laat je daarom goed informeren. Maak een vrijblijvende afspraak met onze hypotheekadviseurs van De Hypotheekshop. Meer weten over de huidige huizenmarkt? Maak dan een afspraak voor een verhuisadviesgesprek. Tijdens dit gesprek vertellen wij je alles over de huidige huizenmarkt. Uiteraard zijn zowel het gesprek bij De Hypotheekshop als bij Van Overbeek Makelaars gratis en vrijblijvend.