Prinsjesdag 2022: Fors(telijk)e energieprijsdaling en demping van de koopkrachtval
Door de uitbraak van het coronavirus hebben we ‘m twee jaar moeten missen, maar dit jaar maakte de Glazen Koets zijn rentree. En wel met een extra passagier! Prinses Amalia maakte haar Prinsjesdag-debuut. Waar traditiegetrouw de Ridderzaal het toneel is voor de gezamenlijke vergadering van de Staten Generaal, werd er dit jaar uitgeweken naar de Koninklijke Schouwburg vanwege de renovatie van het Binnenhof. De overige tradities bleven in ere; het voorlezen van de Troonrede, het driewerf hoera voor de koning en het aanbieden van ‘het koffertje’ door de minister van Financiën aan de Tweede Kamer. Van Overbeek Makelaars deelt graag de belangrijkste regeringsplannen voor het komende jaar die betrekking hebben op de woningmarkt. Plannen waar door de Nederlandse bevolking met smart op werd gewacht…
Energieprijzen niet langer door het dak
Veel mensen kregen de afgelopen tijd de schrik van hun leven, omdat de energieprijzen door het dak gingen. Met name de gasprijs rees door de oorlog in Oekraïne de pan uit. Om mensen weer meer financiële ademruimte te geven, wil de regering een zogenoemd prijsplafond instellen. Concreet betekent dit dat huishoudens met een ‘normaal’ verbruik nooit meer dan een maximum prijs voor stroom en gas zullen betalen.
Het exacte plafond qua stroom- en gasverbruik is nog niet vastgesteld. In Den Haag wordt er momenteel gesproken over een gasverbruik tussen de 1200 en 1500 kuub en een stroomverbruik tussen de 2500 en 3000 kilowattuur. Wanneer jouw energieverbruik niet boven het (nog te bepalen) plafond uitkomt, betaal je de energieprijzen die vóór de oorlog in Oekraïne van kracht waren. Voor het aantal kuub en kilowattuur dat je hierboven verbruikt, betaal je wél het huidige, hogere markttarief. De overheid wil mensen hiermee bewuster maken van hun energieverbruik en het zuiniger omgaan met stroom en gas stimuleren.
Wanneer de energierekening precies omlaag gaat, hangt af van de energieleverancier. Enkele leveranciers zullen de tarieven per 1 november a.s. al omlaag brengen, anderen zullen dit per 1 januari 2023 doen.
Energiebelasting en energietoeslag
Om de huidige energieprijzen te verlagen, zal de energiebelasting flink naar beneden gaan. Daartegenover wordt de btw-verlaging op energie wel ingetrokken. Nederlandse huishoudens met de laagste inkomens kunnen daarnaast rekenen op €1300 aan energietoeslag.
Meer leencapaciteit door stijging minimumloon
Woningzoekers, en dan met name de starters, hebben het de laatste jaren niet makkelijk op de woningmarkt. De prijzen van koopwoningen zijn namelijk enorm gestegen, wat het moeilijker maakt om een woning te kunnen kopen. Hopelijk heeft de stijging van het minimumloon, dat per 1 januari 2023 met 10% omhoog gaat, een positieve invloed. Een hoger loon betekent namelijk ook een ruimere leencapaciteit voor het kopen van een woning.
Goed nieuws voor huurders met huurtoeslag
Niet alleen huizenkopers moeten diep in de buidel tasten voor een woning, ook huurders betalen flinke huurprijzen. Gelukkig is er goed nieuws voor de huurders die recht hebben op huurtoeslag, want ook de huurtoeslag zal in 2023 worden verhoogd.
Miljoenennota, Rijksbegroting en Troonrede
In dit artikel heeft Van Overbeek Makelaars de belangrijkste kabinetsplannen met betrekking tot de woningmarkt voor jou uitgelicht. Ben je benieuwd naar de inhoud van de Miljoenennota, wil je de Troonrede nog eens nalezen of de Rijksbegroting voor 2023 inzien? Dan verwijzen wij jou graag naar de Prinsjesdag stukken van de Rijksoverheid.