Terug naar overzicht

Stijgende rente? Verlaag je hypotheeklasten

De hypotheekrentes stijgen steeds verder en het lijkt erop dat het eind nog niet in zicht is. Jij hebt een variabele hypotheek, waardoor jouw maandlasten ook steeds meer stijgen. Maar ook voor het afsluiten van een nieuwe hypotheek zijn de gevolgen van de stijging merkbaar. Zo verlaag je jouw hypotheeklasten.

Financiële gevolgen

Verschillende ontwikkelingen op de financiële markt hebben ertoe geleid dat de hypotheekrente zijn hoogste punt sinds acht jaar heeft bereikt. Voor veel woningzoekers en -eigenaren heeft dit ook grote financiële gevolgen. Op dit moment betaal je in het meest gunstige geval voor een annuïteitenhypotheek met een rentevaste periode van 10 jaar, met NHG, 4,20% rente. Dat terwijl deze aan het begin van dit jaar rond de 1% lag. Dat is op een woning van €350.000 als snel een stijging van €11.200 bruto per jaar.

Om de financiële impact zo laag mogelijk te houden, heb je een aantal opties:

1. Los extra af op je hypotheek

Een eenvoudige, maar effectieve manier om je maandelijkse lasten zo snel mogelijk omlaag te krijgen. Hoe lager jouw hypotheek, hoe kleiner het bedrag waarover jij rente moet betalen. Dit is vooral voordelig als je eigen geld hebt dat je goed kunt missen. Houd er wel rekening mee dat je niet een onbeperkte hoeveelheid in een keer mag aflossen. Zoek daarom eerst uit hoe hoog dat bedrag mag zijn, zonder dat de geldverstrekker kosten in rekening brengt.

2. Verlaag je risicoklasse

De risicoklasse bepaalt mede de hoogte van jouw rente. Als jij geld van de bank leent, loopt de bank een risico omdat er altijd een kans bestaat dat je niet het volledige bedrag kan terugbetalen. Als de waarde van jouw woning ten opzichte van jouw hypotheekschuld groter is dan bij het afsluiten van de hypotheek kun je mogelijk overstappen naar een lagere risico klasse met een lagere rente. De kans dat jouw woning in deze markt meer waard is dan toen je de hypotheek afsloot is vrij groot. Daar zou je van kunnen profiteren, omdat je daarmee in een lagere risicoklasse terecht kan komen en daarmee in aanmerking komt voor rentekorting. Dit geldt overigens alleen voor hypotheken zonder NHG.

3. Verhuis je hypotheek mee

Ben je van plan een nieuwe woning te kopen, dan kan het lonen je hypotheek mee te verhuizen. Met de huidige rentestand is dat een stuk aantrekkelijker geworden dan een jaar geleden. Wel bekijkt de hypotheekverstrekker opnieuw jouw situatie en bepaalt of het haalbaar is de hypotheek mee te nemen. Kun jij de nieuwe woning, op basis van jouw inkomen en de waarde van de nieuwe woning gewoon financieren, dan is de kans groot dat je de hypotheek met de gunstige voorwaarden mag meeverhuizen.

4. Breng eigen geld in

Wil je een extra hypotheek afsluiten voor bijvoorbeeld een verbouwing, dan is het een goed idee om naast een deel lening ook een deel eigen geld in te brengen. Over het geld dat op je spaarrekening staat, ontvang je nauwelijks toch geen rente. De hypotheekrente is daarentegen wel behoorlijk gestegen. Het loont daarom eigen geld te gebruiken om (een deel van) de verbouwing te financieren. Dit is vooral een goede keuze als je het eigen geld kunt missen.

Met een paar slimme handelingen kun je de stijging van de hypotheekrente toch nog een beetje beperken. Vragen over je huidige hypotheek? Maak gerust een afspraak met een hypotheekadviseur bij jou in de buurt.