Terug naar overzicht

Tóch een nieuw energielabel voor woningen

Er was nog wat twijfel rondom het nieuwe energielabel, eerst zou het per 1 januari 2021 worden ingevoerd, vervolgens ging het plan toch nog even on hold omdat de Kamer de kostenstijging te fors vond. Inmiddels is de kogel door de kerk en heeft Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) besloten om het nieuwe, duurdere energielabel toch per 1 januari 2021 in te laten gaan.

Kosten nieuw energielabel
Waar de aanvraag van een energielabel voor je woning nu maximaal een paar tientjes kost, wordt dit vanaf volgend jaar gemiddeld €190. Dit komt vooral doordat het nieuwe energielabel uitgebreider en nauwkeuriger wordt. Nu kun je zelf online een energielabel voor je woning aanvragen, maar straks komt er een specialist bij je thuis om je woning en de bijbehorende installaties en isolatie te beoordelen.

Minister vindt kostenstijging aanvaardbaar
Minister Ollongren vindt het prijsverschil tussen het huidige en het nieuwe energielabel aanvaardbaar. Betrouwbare en gedetailleerde informatie over de energieprestatie en verbetermogelijkheden van gebouwen is tenslotte erg belangrijk. Daarnaast zegt de minister zich in te blijven zetten om de kosten van het nieuwe energielabel zoveel mogelijk binnen de perken te houden.

De markt bepaalt de prijs
Uit onderzoek is gebleken dat de aanvraag van het nieuwe energielabel voor een appartement gemiddeld €100 zal gaan kosten. Omdat een eengezinswoning vaak groter is dan een appartement, liggen de geschatte kosten voor aanvraag van het nieuwe energielabel daarom gemiddeld €90 hoger dan bij een appartement. Het sleutelwoord is het woord ‘gemiddeld’. De markt zal volgens de minister zelf de prijs bepalen (marktwerking). Hierdoor zouden de kosten ook lager uit kunnen vallen dan de gemiddelde bedragen die nu worden genoemd.

Nog geen energielabel? Vraag ‘m dit jaar nog aan! 
Op het moment dat jij jouw woning wil verkopen ben je verplicht een geldig energielabel te hebben. Heb je dit niet geregeld, dan krijg je een boete van €170. Als je een energielabel aanvraagt (of vernieuwt) is deze 10 jaar geldig, ongeacht de invoer van het nieuwe energielabel in 2021. Wil jij nog tegen een voordelig tarief een energielabel voor jouw woning regelen? Vraag dan nu een energielabel aan.