Terug naar overzicht

Wat zijn de grootste fouten bij het kopen van een woning?

Bij het kopen van een woning gaat het om zeer grote bedragen. Een woning kopen brengt ook de nodige risico’s met zich mee. De woning kan bijvoorbeeld in een zeer slechte staat zijn, zonder dat je het weet. Om te voorkomen dat je een spreekwoordelijke kat in de zak koopt, praten we je bij over de grootste fouten die je kunt begaan bij het kopen van een woning.

Door het woningtekort heb je als potentiële koper niet veel tijd om beslissingen te nemen. Wacht je te lang, dan is de kans heel groot dat er een andere kaper op de kust met de buit vandoor gaat. De huidige markt kan kopers behoorlijk onder druk zetten bij het maken van keuzes. Toch blijft het goed opletten. Je staat op het punt om honderdduizenden euro’s uit te geven aan een woning. Neem dus geen overhaaste beslissing waar je later spijt van krijgt.

Geen bouwkundige keuring laten uitvoeren

Op het oog kan een woning er goed uitzien, maar hoe zit het met de bouwkundige staat? Met een bouwkundige keuring beoordeelt een specialist de woning en worden de bedragen ingeschat die geïnvesteerd moeten worden in de woning. Door het uit laten voeren van de keuring kun je voorkomen dat je een woning koopt waarin je veel geld moet investeren om achterstallig onderhoud weg te werken. Ook met een bouwkundige keuring kunnen er nog steeds bouwtechnische problemen zijn, maar de kans hierop is wel kleiner. Geen bouwkundige keuring uit laten voeren kan je op korte termijn tijdwinst opleveren die je achteraf duur kan komen te staan.

Bieden na een bezichtiging

Je hebt net je droomwoning bekeken en wat nu? Doe je meteen een bod of ga je nogmaals kijken? Stel dat je meteen een bod gaat doen, wat ga je dan bieden? Wat is de verkoopprocedure die wordt gevolgd? Allemaal vragen waarop eigenlijk geen eenduidig antwoord te geven is. Het hangt onder andere af van de vraagprijs en de waarde van de woning. Is er veel concurrentie voor de woning of komt in die straat nooit iets te koop. Is het type woning populair bij een grote doelgroep of alleen voor een beperkte groep geschikt. Al die punten moet je afwegen om tot een keuze te maken. Verstandig is om nooit over één nacht ijs te gaan, maar het is ook zonde als je voor de woning te laat bent. Laat je daarom goed voorlichten door bijvoorbeeld een aankoopmakelaar welke route je het beste kan volgen.

Zorg voor een maandlast die past bij jouw budget

Geldverstrekkers bepalen aan de hand van bepaalde factoren wat je maximaal aan hypotheek kunt krijgen. Hierbij wordt onder andere gekeken naar de hoogte van je inkomen, de schulden op je naam en je gezinssituatie. Wat je volgens een geldverstrekker maximaal aan hypotheek kunt krijgen, hoeft helemaal niet te passen bij het bedrag dat je per maand moet betalen die bij de maximale hypotheek hoort. Laat daarom je hypotheekadviseur niet alleen berekenen wat je aan hypotheek kunt krijgen, maar laat ook kijken naar de maandlast die hierbij hoort aan rente en aflossingen. De lasten moeten namelijk wel betaalbaar zijn voor jou én binnen jouw budget passen.

Een bod uitbrengen zonder ontbindende voorwaarden

Na het ondertekenen van het voorlopig koopcontract heb je wettelijk drie werkdagen bedenktijd. Binnen deze drie dagen kun je zonder opgave van reden nog onder de koop uit. Na de bedenktijd kun je alleen nog de koop ontbinden als je hiervoor voorwaarden hebt afgesproken. Dat kan bijvoorbeeld een voorbehoud financiering zijn,   maar ook een bouwkundige keuring of verkoop eigen woning. Kan je niet aan deze voorwaarden voldoen, dan kan je de koop ontbinden. Maar hiervoor dien je wel op de juiste wijze, zoals omschreven in de koopakte, de koop te ontbinden. Let goed op dat je hiervoor het juiste pad bewandeld.

Door de oververhitte woningmarkt kun je beslissen om geen enkel voorbehoud in je bod op te nemen. Op deze manier wordt jouw bod interessanter voor de verkopers. Houd er rekening mee dat het bieden zonder een voorbehoud grote risico’s met zich mee kan brengen. Als je door omstandigheden bijvoorbeeld geen hypotheek kunt krijgen en je hebt toch een koopovereenkomst getekend zonder financieel voorbehoud, dan kan je de koopovereenkomst niet meer ontbinden. Hierdoor moet je dan een hoge boete betalen omdat je niet aan je verplichtingen kan voldoen.

Schakel een aankoopmakelaar in om fouten bij de aankoop van een woning te voorkomen. De aankoopmakelaar weet waar je op moet letten en kan helpen bij de onderhandelingen over de hoogte van de koopsom. Maak een afspraak voor een verhuisadviesgesprek. Dit is gratis en vrijblijvend met tips waar je op moet letten als je een huis gaat kopen.