Terug naar overzicht

Welke waterschade wordt gedekt door de verzekering?

We krijgen steeds meer te maken met extreme weerbeelden. Hittegolven en wolkbreuken horen inmiddels bij het Nederlandse weerbeeld. We kijken al niet meer op van bootjes die na een hevige regenbui door de straten varen. Dat ziet er vermakelijk uit natuurlijk, maar zoveel water veroorzaakt ook heel veel overlast. Waartegen ben je precies verzekerd bij wateroverlast?

Categorieën waterschade

Waterschade is verzekerd door middel van de opstalverzekering voor de zaken die vast zitten in, om en aan het huis (onroerende zaken) en de inboedelverzekering voor zaken die niet vast zitten (roerende zaken). Voordat een verzekering uitkeert, kijken zij onder welke categorie de waterschade valt. In de regel werken verzekeraars met de volgende categorieën:

  • Water van boven: waterschade door directe regenval, sneeuw en hagel.
  • Water van de zijkant: regenwater dat na een heftige regenbui je woning via de muren binnendringt.
  • Water van onder: regenwater dat vanaf de straat je woning binnendringt.
  • Water van binnenuit: een gesprongen leiding of een lekkende verwarming.

Wat wordt niet gedekt

Bij waterschade via de zijkant zijn verzekeraars niet snel geneigd uit te keren. Waterschade bij slecht onderhouden woningen wordt ook lang niet altijd gedekt. Denk aan waterschade door verstopte dakgoten of – en dat geldt met name in de winter – lekkage door bevroren buitenleidingen omdat deze niet zijn afgesloten.

Wat wordt wel gedekt

Verzekeringen dekken echter ook een heleboel wel. Water van binnenuit door lekkage aan kranen of leidingen wordt doorgaans wel gedekt door de woonverzekering. De kosten voor het hak- en breekwerk om de leidingen te bereiken en de schade te herstellen, zijn bij alle opstalverzekeraars gedekt. Ook schade die ontstaat door een forse regenbui wordt gedekt. Let op: dit geldt dan weer niet als de waterschade ontstaat door open ramen, deuren of luiken.

Handige tips

Het is aan jou iedere vorm van waterschade zoveel mogelijk te beperken. Uiteraard kun je niet alles voorkomen, maar tijdige renovatie of een paar eenvoudige tips helpen om erger te voorkomen en vergroten de kans dat een verzekeraar daadwerkelijk uitkeert. Plaats bijvoorbeeld veel groen in je tuin. De regen kan tijdens een hevige bui zo makkelijker wegstromen dan via een betegelde ondergrond. Maak tijdig je dakgoten schoon, zodat het water zich niet kan ophopen. Een regenton voorkomt dat het regenwater richting je huis stroomt en het rioolwater overbelast raakt.

Om zeker te weten dat je voldoende verzekerd bent bij hevige regenval, kun je het beste je polis erbij pakken of contact opnemen met je verzekeraar. Bedenk wat je graag verzekerd wilt hebben en pas hier je verzekering op aan. Denk er ook eens over na om te wijzigen van aanbieder. Dan weet je zeker dat je nooit teveel betaalt.