Terug naar overzicht

Woning verkopen door echtscheiding

Door een echtscheiding is het verkopen van de gezamenlijke woning vaak onvermijdelijk. Dat heeft meerdere redenen. Ten eerste omdat het huis waarschijnlijk gekocht is op het inkomen van beide partners. Ten tweede zit er mogelijk een overwaarde in, waar beide partners recht op hebben. Wanneer een koppel samen een huis koopt, dan is de meest logische eigendomsverhouding dat ieder 50% van het huis bezit. Hierdoor zijn beide partners ook voor 50% eigenaar van de hypotheek op het huis. Bij een scheiding of het verbreken van hun samenleving, willen de partners ook niet meer samen in het huis wonen. Eén van beide kan het huis op eigen naam krijgen of het huis wordt verkocht.

Verkopen of blijven wonen?

Een huis dat gekocht is rekening houdende met twee inkomens, is vaak niet betaalbaar voor één van beide eigenaren. Als één van beide er wel van overtuigd is dat de hypotheeklasten betaalbaar zijn, dan moet de bank ook nog bereid zijn om het risico te lopen. Het op één naam zetten van het huis en de hypotheek, wordt nog lastiger doordat de partner nog recht heeft op de helft van de opgebouwde overwaarde. De overnemende partner kan een extra hypotheek op het huis nemen voor het uitkopen van de ex-partner. De extra hypotheek zorgt ook weer voor extra maandlasten. In een voorbeeld leggen wij de situatie uit.

Voorbeeld

Partners kopen gezamenlijk (ieder 50%) een woning voor €300.000 die ze volledig financieren met een hypotheek. Vijf jaar later besluiten ze uit elkaar te gaan. Door aflossingen bedraagt de hypotheek nog €250.000. De huizenprijzen zijn hard gestegen. De verkoopwaarde komt nu uit op €400.000. Een van beide wil het huis op naam en informeert bij de hypotheekadviseur of het uitkopen gaat lukken. Er zijn nu een aantal hindernissen waardoor het op één naam zetten van het huis mogelijk niet lukt, namelijk:

  • Lukt het de overnemende partner om de hypotheeklasten alleen te dragen?
  • De partner heeft recht op de helft van de overwaarde (€400.000 – €250.000 = €150.000 / 2 = €75.000). Is dit geld niet beschikbaar? Dan moet er een extra hypotheek worden afgesloten.
  • Is er eventueel nog alimentatie verschuldigd aan de ex-partner?

Als er geen overwaarde maar een restschuld in het huis zit, ontstaat er een andere situatie. In dat geval moet de vertrekkende partner de partner die het huis op naam krijgt compenseren.

De gezamenlijke woning verkopen

Bij verkoop hebben de beide partners recht op de helft van de opbrengst en ze dragen ook ieder de helft van de kosten voor het verkopen. De partners moeten overeenstemming bereiken over het wel of niet verkopen, maar vaak is het de enige optie. Na verkoop kan de uitgekeerde overwaarde gebruikt worden voor het kopen van een ander huis. Als de verkoopopbrengst lager is dan de schulden en de kosten, houden de partners er een schuld aan over. Met een NHG hypotheek kan er eventueel nog een oplossing zijn. De schulden zijn onder voorwaarden kwijt te schelden.

Meer weten over je hypotheek?

Maak gerust een afspraak. Er is altijd een hypotheekadviseur bij jou in de buurt. En het eerste gesprek is altijd gratis. En onderzoeken samen met jou welke hypotheek(vorm) het best bij jouw situatie past. Zo maak je de juiste keuze, ook voor de toekomst. Kijk hier voor een Hypotheekshop bij jou in de buurt

Handige links
Weten wat jouw kansen op de woningmarkt zijn? Klik hier
Kies voor een gratis waardebepaling en weet direct wat je huidige woning waard is