Hoogstraat 14-16

1135 BZ Edam € 1.125.000,- k.k.
Bouwjaar 1565
Wonen 366 m2
Aantal kamers 10 kamers
Perceel 263 m2

Doe de Koperscheck!

Wil je je huis verkopen? Vaak kennen wij de koper al! Benieuwd hoeveel potentiële kopers wij voor jouw woning hebben? Doe in slechts 2 minuten de koperscheck!

Bouwjaar 1565
Wonen 366 m2
Aantal kamers 10 kamers
Perceel 263 m2

Omschrijving

Deze bijzondere woning is gelegen in het hart van de oude kom van Edam. Dit riante herenhuis bestaat uit 2 panden die hun oorsprong vinden in 1565. Beide panden hebben een rijksmonumentale status. Veel authentieke details zijn nog bewaard gebleven en geven inzicht in de rijke historie van het woonhuis. Zo was dit monument niet alleen een pronkstuk van burgemeesters, zoutzieders en koopmannen, maar heeft het ook als wachthuis of politiebureau met gevangenis en winkel gediend.

Na ruim 450 jaar worden beide panden in huidige gedaante samen gebruikt als een woonhuis. De woning biedt ontzettend veel wooncomfort en heeft een lichtrijk interieur. Het pand is door de zeer gunstige ligging ook uitermate geschikt om als winkel te gebruiken. De entree aan het Damplein zou een goede plek kunnen zijn waar klanten en toeristen vanuit de VVV rechtstreeks de winkel in kunnen lopen. Ook voor B&B aan huis of gebruik als een kangoeroewoning leent de woning zich perfect.

Indeling:
Bij binnenkomst via de ruime entree valt het open en transparante karakter van de woning direct op. De riante voorkamer, voorzien van een houtkachel, dient momenteel als zitkamer en vloeit aan de achterzijde over in een grote woonkeuken, voorzien van meerdere soorten inbouwapparatuur. De keuken is ontzettend licht door gebruik van meerdere lichtkoepels in het dak en via de openslaande deuren aan de achterzijde is de historische stadstuin te bereiken. De aanbouw achter de keuken biedt ruimte voor de wasmachine, het toilet en een berging.

Indeling

De begane grond van pand 16 is niet alleen als woonruimte, maar ook te gebruiken als winkel- en of kantoorruimte, en heeft een extra entree aan het Damplein. Via het monumentale trappenhuis naast de entree aan de Hoogstraat, voorzien van authentieke balusters en leuningen zijn de eerste verdieping en de zolderruimtes te bereiken. Op de eerste verdieping in pand 16 is in de oorspronkelijke houten 18e eeuwse gevangenis, waar menig Edammer een nachtje heeft doorgebracht, een badkamer gecreëerd met respect voor de historische situatie. Deze verdieping kan gemakkelijk als appartement worden benut. De eerste verdieping van pand 14 biedt tevens ruimte aan twee slaapkamers en een badkamer. Ook hier vindt men meerdere originele details van het pand, zoals de vele kinderbalken in het plafond en de prachtige staanders en korbelen.

De zolderverdieping van pand 16 meet een imposante hoogte van maar liefst 5,10 meter en geeft een inspirerend zicht op de sporenkap. Deze ruimte leent zich perfect om als atelier, studio of kantoorruimte te gebruiken. De ruimte heeft een eigen badkamer, een keukenblok/pantry en heeft een ruime vide.

De zolderruimte van pand 14 heeft een lichte, open kap constructie en wordt momenteel benut als de hoofdslaapkamer met een ruime en suite inloopkast.

Tuin:
De tuin meet een oppervlakte 68 m2 en is vanaf de Voorhaven achter het stadhuis langs bereikbaar via een achterom. De tuin wordt gehuurd van de gemeente voor een symbolisch bedrag.

Bijzonderheden:
– 2 panden met monumentale status;
– Bouwjaar 1565;
– Rijke historie;
– Perfecte ligging voor winkel aan huis;
– Woonoppervlakte van 365 m2;
– Perceeloppervlakte van 263m2 is inclusief 68m2 gehuurde grond;
– Perfect onderhouden met oog voor detail.

Toon meer

Kenmerken

Koopprijs
€ 1.125.000,- k.k.
Aanvaarding
In overleg
Bouwvorm
Bestaande bouw
Bouwjaar
1565
Ligging
In centrum
Wonen
366 m2
Oppervlak
263 m2
Inhoud
1.350 m3
Type woning
vrijstaande woning
Aantal kamers
10 kamers
Aantal slaapkamers
6
Verwarming
C.V.-ketel, Houtkachel, Pelletkachel
Tuin
Achtertuin
Ligging tuin
Noordoost
Garage
Geen garage
Toon meer

Bekijk ook

Kaart 360 presentatie 3D plattegrond Zonnegrens Video Bewoner vertelt

Kaart

360 Presentatie

Zonnegrens

Video

;

Bewoner vertelt

" Het huis bestaat uit 2 panden met een oorsprong uit 1565. beide panden Hoogstraat 14 &16 hebben een monumenten status. In het interieur zijn nog veel oorspronkelijke details aanwezig. De panden hebben een levendige historie variërend van herenhuis tot politiebureau met gevangenis. In zijn huidige gedaante zijn de panden aangepast aan hedendaags wooncomfort en heeft een lichtrijk interieur en een open en transparant karakter. De woonruimtes op de begane grond zijn riant in afmetingen en hebben een hoog origineel plafond. De zitkamer vloeit over in een grote woonkeuken in de 1-laagse aanbouw aan de monument-panden. De keuken heeft in de annex een grote opslagkast en is met dubbele terrasdeuren verbonden met de historische stadstuin . Naast de keuken is een wasruimte en berging gesitueerd, deze ruimte geeft ook toegang tot de stads tuin. De tuin is achterlangs het oude stadhuis verbonden met een afsluitbare entree aan de Voorhaven. De begane grond van het pand 16 is naast woonruimte ook te gebruiken als winkel- en of kantoorruimte, en heeft een entree aan het Damplein. Via het monumentale trappenhuis naast de entree aan de Hoogstraat zijn de eerste verdieping en de zolderruimtes te bereiken. Annex aan de eerste verdieping in pand 16 is in de oorspronkelijke houten 18e eeuwse gevangenis een badruimte gecreëerd met respect voor de historische situatie. Deze verdieping kan als woon/slaap studio worden benut. De eerste verdieping in pand 16 heeft 2 ruimtes en een badkamer, kamer aan de straatzijde wordt nu benut als werk/studieruimte. De zolderverdieping pand 16 is imposant als ruimte met een nokhoogte van 5,10 m1 en een de zichtbare sporenkap. Deze ruimte kan ook als woon/slaap studio en of atelier ruimte worden benut . De ruimte heeft een eigen natte cel en keukenblok. De zolderruimte van pand 14 heeft een open kap constructie en wordt benut als master slaapkamer met een walk in closet Het wonen en werken op deze locatie is een feest als comfort, gemak en historie als verrijkend wordt ervaren. "