Purmersteenweg 11

Verkocht onder voorbehoud
1441 DK Purmerend € 550.000,- k.k.
Bouwjaar 1890
Wonen 131 m2
Aantal kamers 5 kamers
Perceel 438 m2

Doe de Koperscheck!

Wil je je huis verkopen? Vaak kennen wij de koper al! Benieuwd hoeveel potentiële kopers wij voor jouw woning hebben? Doe in slechts 2 minuten de koperscheck!

Bouwjaar 1890
Wonen 131 m2
Aantal kamers 5 kamers
Perceel 438 m2

Omschrijving

Monument “Werf De Oude Haven” staat te koop! Een prachtig stuk historie dat symbool staat voor de groei van de stad Purmerend.

Dit goed onderhouden en vrijstaande woonhuis met 2 eigen parkeerplekken, garage, riante tuin en 130m² aan puur wooncomfort staat te wachten op een nieuwe trotse eigenaar. Wonen op de Purmersteenweg 11 is bijzonder: geniet van de voordelen van het centrum en ervaar tegelijk luwte van de ligging en de locatie.

Als een woning op zo’n centrale locatie gelegen is, behoeft dat eigenlijk geen nadere toelichting. Toch maken wij graag van de gelegenheid gebruik om te vertellen wat je allemaal van de omgeving mag verwachten. Zo vind je zowel het bus- en treinstation op loopafstand. Op deze manier ben je met het openbaar vervoer in 15 minuten in Amsterdam. Ook uitvalswegen via de Jaagweg naar Amsterdam of de A7 richting Hoorn zijn in minder dan 5 minuten te bereiken. Boodschappen kan je doen lopend doen! Zo wandel je in enkele minuten naar het centrum waar je terecht van voor je dagelijkse boodschappen bij 2 supermarkt, de bakker, de slager en tal van andere winkels. Restaurantjes, barretjes en cafés zijn eveneens op de Koemarkt en omgeving te vinden. (Basis)scholen, huisartsenpraktijken en sportfaciliteiten zijn eveneens volop aanwezig in de nabijheid.

Indeling:

Via de entree kom je in de hal met toegang tot de meeste vetrekken in de woning. Links vind je de ouderslaapkamer met onder andere een vaste kastenwand. De badkamer is volledig betegeld en beschikt over een douche en wastafelmeubel. Het separate toilet is ruim van formaat en beschikt over hangend sanitair en een fontein. De 2e (slaap)kamer is prima te gebruiken als kantoor en hier heb je ook de beschikking over een vaste kastenwand.
Aan de rechterzijde van de woning is de woonkamer gelegen en is opgesteld in een U. Aan de ene zijde een zitkamer, uiteraard voorzien van open haard. Aan de andere zijde een heerlijke riante ruimte voor een flinke eettafel. Vanuit deze kamer heb je zicht op de tuin en is de keuken te bereiken. Hier vindt je een complete keuken met diverse inbouwapparatuur.
Vanuit de woonkamer is via een tussenhal de eerste etage te bereiken. Vanaf de overloop heb je toegang tot 2 ruime slaapkamers. Er is een bijkeuken aanwezig waar de wasmachine- en drogeraansluiting te vinden zijn.

In de tuin is het echt genieten. Op steenworpafstand van het centrum maar dat de Koemarkt zó dichtbij is, is bijna niet voor te stellen. De tuin is goed onderhouden, fraai aangelegd en biedt volop privacy. Er is ruime garage aanwezig die te gebruiken is voor opslag, het stallen van de oldtimer of de hobbyist.

Wil jij dit stukje Purmerends historie met eigen ogen bekijken? Maak dan snel een afspraak met Van Overbeek Makelaars voor een bezichtiging. Dan laten we je deze woning graag zien tijdens een uitgebreide rondleiding.

Bijzonderheden:
– Oplevering in overleg.
– Notariskeuze koper echter dient deze in Purmerend gevestigd te zijn.
– Het betreft een monument.
– De ouderdoms-, asbest- en de niet-bewonersclausule worden opgenomen in de koopakte.
– Het schilderwerk aan de buitenzijde is rondom uitgevoerd in 2022.
– De woning is omstreeks 1890 gebouwd.
– Parkeergelegenheid op eigen grond voor 2 auto’s. Daarnaast is er een garage aanwezig ( nieuw gebouwd in 2022 ) waar eveneens een auto in te parkeren is.

Een stukje geschiedenis over De Oude Haven:

Klaas Brantjes was landbouwer en garde d’honneur van Keizer Napoleon. Hij bekleedde vele functies, waaronder raadslid, wethouder en dijkgraaf. In 1824 kocht Klaas een houtzaagmolen aan de Where (nu Oeverlanden) en in 1853 bouwde Klaas samen met de man van zijn kleindochter, Willem Smit, een traankokerij aan de Kanaaldijk. Voor het vangen en vervoeren van de duizenden robben hadden ze twee schepen in de vaart. De kapitein van een van de schepen vertelde dat hij in Noorwegen had gezien hoe ze ruwe balken schaafden tot planken ‘die in elkaar passen’. Zoon Nicolaas ging naar Noorwegen en hij stuurde een lading geschaafde delen naar Purmerend. Het bleek een goudmijn voor de firma en het begin van de groei van Purmerend.

Al snel had Brantjes zes schepen in de vaart en met een aantal andere Purmerenders werd een vennootschap opgericht onder de naam Brantjes & Compagnie. Zoon Nicolaas en Willem Smit lieten een houten brik bouwen: de ‘Willem Eggerts’, die tien jaar lang de hele wereld rond voer. In totaal heeft de firma ongeveer veertig(!) schepen in bezit gehad. In 1885 lieten zoon Nicolaas en kleinzoon Nicolaas in Schotland een ijzeren bark bouwen, een van de mooiste, grootste en snelste koopvaardijzeilschepen, ook genaamd “Willem Eggerts’. De driemaster wordt in vele boeken beschreven als een geweldige promotie voor de stad Purmerend.

De aanvoer van hout gebeurde door Noorse zeilschepen. Met vletten werd het hout van de Kom naar de Oude Haven, aan de Purmersteenweg gevaren. Daar staat ook de villa Houtheuvel, waarin het kantoor was gevestigd. Het pand bestaat uit twee delen en in het achterste deel kwamen de kapiteins van de Noorse schepen zich melden en werden de zaken afgehandeld. De werfbaas woonde in het houten huis en had van daar uit de leiding over de werf en de haven. Met handkar, paard en wagen en later met een omgebouwde Ford automobiel, leverde Brantjes het hout en de ‘juffers’ (heipalen) waarop een groot deel van Purmerend is gebouwd.

Niet alleen vanwege de houthandel is de naam Brantjes in de hele wereld bekend. Er was ook een mosterdfabriek, wijnhandel, cementfabriek, traankokerij, tegelfabriek en een plateelbakkerij. Het Purmerends plateel is wereldberoemd, staat in alle grote musea en is de trots van het Purmerends Museum. Uit alle windstreken komen bezoekers naar Purmerend om de collectie te bewonderen. Naast de vele functies die door de familie Brantjes werden bekleed, werd er ook financieel een handje geholpen, bijvoorbeeld als ergens een startkapitaal ontbrak. Bekende Purmerendse bedrijven zijn op die manier begonnen. Sommige van deze bedrijven zijn uitgegroeid tot grote ondernemingen die, samen met de ondernemingsgeest van de familie Brantjes, ervoor hebben gezorgd dat Purmerend kon uitgroeien tot wat het nu is: ‘Van groei naar bloei’.

Bloei betekent echter ook genieten van de groei, maar dan moet er nog wel iets zijn om van te kunnen genieten. Uniek was de villa Houtheuvel, samen met het Noorse koetshuis en het werfhuisje. Het koetshuis is jaren geleden verhuisd naar het Zuiderzeemuseum, is daar ingericht als slagerij en heeft niets meer met Purmerend te maken. Nu staat de schijnwerper op het werfhuisje, een gemeentelijk monument. De Oude Haven wordt bebouwd en eigenlijk staat het huisje in de weg. De grote vraag is nu: Is het moreel verantwoord om het werfhuisje te slopen? Een monument dat in combinatie met de villa, herinnert aan een familiebedrijf dat zoveel heeft betekend voor onze stad.

Voor veel Purmerenders is het antwoord duidelijk: “Nee, geen sprake van!” Dit monument, dat symbool staat voor de groei van onze stad, mag niet verdwijnen.

Toon meer

Kenmerken

Koopprijs
€ 550.000,- k.k.
Aanvaarding
In overleg
Bouwvorm
Bestaande bouw
Bouwjaar
1890
Ligging
In centrum, In woonwijk
Wonen
131 m2
Oppervlak
438 m2
Inhoud
485 m3
Type woning
vrijstaande woning
Aantal kamers
5 kamers
Aantal slaapkamers
4
Verwarming
C.V.-ketel, Open haard
Tuin
Achtertuin, Voortuin, Zijtuin, Tuin rondom
Ligging tuin
Zuidwest
Garage
Vrijstaand steen
Toon meer

Bekijk ook

Kaart Zonnegrens

Kaart

Zonnegrens

Bewoner vertelt

" "