Terug naar overzicht

Zo wordt kitten een fluitje van een cent

Bijna iedereen heeft hem wel in huis. Soms fanatiek gebruikt, bij anderen nog fonkelnieuw in de verpakking. De kitspuit. Heel handig om naden te dichten, een snelle manier om randen mooi strak af te werken en perfect om onderdelen mee te bevestigen. Wat is eigenlijk de beste manier om de kitspuit te hanteren?

Een goede kitrand ziet er strak uit, heeft geen klonten en is gelijkmatig verdeeld. Het lijkt eenvoudig en met deze tips is dat het ook.

Kitsoorten

Voordat je aan de slag gaat is het belangrijk dat jij je goed voorbereidt. Dat begint al in de bouwmarkt bij het kiezen van de juiste kit. Er bestaan meerdere soorten voor verschillende toepassingen:

  • Acrylaatkit gebruik je om kieren en naden te dichten en is makkelijk overschilderbaar. Acrylaatkit is niet geschikt voor in de badkamer omdat deze niet voldoende vochtwerend is. Kieren worden in een vochtige ruimte met acrylaatkit niet afgedicht en zijn daarom waterdoorlatend.
  • Montagekit is een soort lijm en wordt vooral gebruikt om materialen tegen muren, vloeren en plafonds te lijmen. Door het vullende karakter van de kit worden oneffenheden direct gevuld.
  • Sanitairkit gebruik je in vochtige ruimten zoals badkamer en keuken. Door de schimmelwerende functie is deze kit ideaal voor plekken die nat mogen worden. De kit verliest echter na enkele jaren wel zijn schimmelwerende functie, waardoor een nieuwe kitlaag aangebracht moet worden.
  • Siliconenkit is erg elastisch en wordt daarom gebruikt op ondergronden die bewegen of blijven ‘werken’.

Kitkleur

Kit is in verschillende kleuren verkrijgbaar. Bij de bouwmarkten vind je vooral de standaard kleuren zoals wit, ecru, zwart, grijs en natuurlijk doorzichtig. Ben je op zoek naar een bijzondere (RAL-)kleur kit, dan vind je via internet meerdere adressen die een kitkleur voor jou op maat kunnen maken. Zo heb je altijd een kleur die past bij jou wensen.

Benodigdheden

Zorg dat je, voordat je daadwerkelijk gaat beginnen, alle gereedschappen en benodigdheden bij de hand hebt. Op die manier kun je snel en efficiënt te werk gaan en vergroot je de kans op een mooie strakke kitrand. Naast een flacon kit heb je een kitspuit nodig, een spatel en een met zeepsop gevulde plantenspuit.

Stappenplan

  1. Zet de flacon vast in de kitspuit.
  2. Snijd de spuitmond van de flacon schuin af. Zorg dat het gat niet te groot wordt, anders wordt doseren heel lastig.
  3. Spuit de kit langzaam in de van tevoren schoongemaakte voeg. Probeer een constante druk te houden op de kitspuit, zodat je overal evenveel kit krijgt.
  4. Besproei de kit met zeepsop.
  5. Gebruik nu de spatel om de kit strak te vegen door de spatel schuin op de kit te zetten en deze met een lichte druk in de voeg te drukken. Verwijder overtollige kit regelmatig van je spatel.
  6. Maak als laatste je vinger nat met zeepsop en loop de kitrand nog een laatste keer na.

Laat de kit vervolgens minstens 24 uur drogen.

Oefening baart kunst

Een mooie kitrand is niet heel ingewikkeld. Het vergt echter geduld en de nodige meters aan oefensessies. Is het jouw eerste keer en ben je bang dat je de mist in gaat, probeer dan eerst een klein stukje op een plek die niet zichtbaar is. Zodra je het gevoel eenmaal te pakken hebt, is kitten ook voor jou een fluitje van een cent.