Terug naar overzicht

Zonnepanelen op andermans dak? Start een coöperatie.

Stel je wilt wel graag duurzamer leven en energie opwekken door middel van zonnepanelen, maar nu blijkt jouw dak helemaal niet geschikt voor zonnepanelen. Wat nu? Start een coöperatie en koop samen een groep zonnepanelen op locatie.

Zonnepanelen op locatie

Kiezen voor zonnepanelen kan financieel gunstig zijn, maar draagt ook zeker bij aan het verduurzamen van de samenleving. Niet ieder dak is echter geschikt voor zonnepanelen. Het goede nieuws is dat de zonnepanelen niet per se op je eigen dak hoeven te liggen. Als energiecoöperatie kun je een groep panelen aanschaffen die bijvoorbeeld op het dak van een bedrijf liggen of zelfs in het land van een boer. Hoe gaat dat in zijn werk?

Kostenplaatje in beeld brengen

Stap 1 is dat je een coöperatie start van belangstellenden. Dit moet echter wel al een aanzienlijke groep zijn. Binnen deze groep ga je inventariseren hoeveel panelen iedereen wil aanschaffen. Je brengt hiermee het kostenplaatje in beeld. Hoeveel is men bereid te investeren en hoeveel panelen zijn er nodig. Onderzoek wijst uit dat een huishouden van vier personen gemiddeld 3900 kWh per jaar verbruikt.

Locatie bepalen

De volgende stap is het bepalen van de locatie van de panelen. Dit hangt enerzijds af van het aantal panelen dat nodig is om de gehele coöperatie te voorzien. Daarnaast moet je ook denken aan eventuele uitbreidingen. Wat als de coöperatie groeit? Is er ruimte voor meer leden? Een rondje wandelen, fietsen of rijden in de buurt kan al heel veel opleveren. Kijk omhoog naar geschikte daken, maar ook zeker naar de grond. Er is vaak voldoende grond die eigenaren bereid zijn – eventueel tegen een vergoeding – beschikbaar te stellen. Je kunt dit rechtstreeks via de eigenaren van de grond of het pand vragen.

Coöperatie registreren

De coöperatie begint nu echt vorm te krijgen. Nu is het zaak dat de coöperatie officieel wordt geregistreerd. Dat gebeurt bij notariële akte door minimaal één persoon. Vervolgens schrijf je de coöperatie in bij de Kamer van Koophandel als Coöperatie UA (Coöperatie Uitgesloten Aansprakelijkheid), waarmee vastgelegd wordt dat leden niet aansprakelijk zijn. Het beginnen en inschrijven van een coöperatie is niet ingewikkeld, het draaiende houden ervan is een grotere uitdaging. Sluit je daarom aan bij een platform dat dergelijke burgerinitiatieven ondersteunt. Maak gebruik van de reeds bestaande kennis en kunde.

Panelen regelen

Het officiële gedeelte is geregeld en je hebt en locatie. Nu moeten er nog panelen komen. Je hebt je vast al heel goed ingelezen, maar de keuze is reuze. Laat je daarom goed informeren en eventueel bijstaan door een expert. De installatie ervan is misschien nog wel belangrijker. Het is daarom verstandig verschillende partijen te vergelijken. De vergelijkingssite zonnepanelen.net vergelijkt 50 merken en kan je wellicht een duwtje in de goede richting geven. Kies altijd voor officiële dealers die aangesloten zijn bij een overkoepelende garantie-organisatie.

Verzekeringen afsluiten

Denk aan je verzekeringen. Zonnepanelen op openbare plekken zijn wellicht gevoeliger voor vandalisme, maar ook bij stormschade of brand is een zonnepanelenverzekering wel handig. Sluit een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering om je te beschermen tegen claims van anderen en een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering beschermt je privévermogen op het moment dat je aansprakelijk wordt gesteld voor bijvoorbeeld nalatigheid. Overweeg goed welke verzekeringen je waar afsluit.

Het starten van een coöperatie voor de collectieve inkoop van zonnepanelen kan in theorie iedereen doen. Houd wel rekening met een behoorlijke tijdsinvestering. Maar als je met die investering de wereld weer een beetje groener maakt, dan is tijd eigenlijk maar een relatief begrip, toch?