Terug naar overzicht

Aankomende ‘gekte’ door afschaffing overdrachtsbelasting starters

Het is je vast niet ontgaan dat met ingang van 1 januari 2021 (onder voorbehoud van goedkeuring wetsvoorstel) de overdrachtsbelasting voor starters (kopers tussen de 18 en de 35 jaar die nog geen gebruik hebben gemaakt van de startersvrijstelling) is afgeschaft. Bij veel woningen die verkocht worden aan starters zal de overdrachtsdatum in 2021 plaatsvinden.

Koper versus verkoper
Een overdracht in 2021 scheelt namelijk aanzienlijk wat geld. Verkopers zijn daarentegen niet altijd  bereid om mee te werken aan uitstel van overdracht. Dit komt omdat het voor verkopers belastingtechnisch minder voordelig is. Daarnaast kan het zo zijn dat de verkoper inmiddels ook al een andere woning heeft gekocht en dan met dubbele lasten zou komen te zitten.

Sleutelverklaring mogelijke middenweg
Makelaars zullen de komende tijd voor de uitdaging komen te staan om een gulden middenweg te vinden, zodat koper en verkoper allebei tevreden zijn. De zogenaamde sleutelverklaring zou in deze situatie wellicht een goede oplossing zijn. Een sleutelverklaring kan worden ingezet wanneer de koper, voordat de officiële overdracht bij de notaris is geweest, al in de aangekochte woningen wil trekken.

In de meerderheid van de gevallen wordt de sleutelverklaring opgesteld door de verkopend makelaar. In deze sleutelverklaring worden afspraken gemaakt tussen de koper en de verkoper, om te voorkomen dat er vervelende dingen gebeuren in de tijd dat er nog geen koopsom voor de woning is betaald. Belangrijke punten die worden opgenomen in een sleutelverklaring zijn onder andere:

  • De sleuteloverdracht
  • Toegestaan gebruik van de woning
  • Lasten van de woning
  • Risico van de woning

Daarnaast kan er worden afgesproken dat de koper de verkoper een financiële vergoeding moet betalen om de woning eerder te mogen betrekken. Deze vergoeding is vaak lager dan de overdrachtsbelasting en maakt het voor de verkoper aantrekkelijker om mee te gaan in het uitstellen van de woningoverdracht. De vergoeding wordt dan betaald op het officiële moment van woningoverdracht bij de notaris. Meer weten over de mogelijkheden en risico’s van een sleutelverklaring? Neem dan gerust contact met ons op of kijk op de site van rijksoverheid