Terug naar overzicht

Aanvraag energielabel wordt een duur grapje

Ben jij van plan om je woning te gaan verkopen en moet je nog een energielabel aanvragen? Dan is nu het moment om dit alvast te regelen. De manier waarop je een energielabel voor je woning ontvangt, wordt volgend jaar (01-01-2021) namelijk aangepast en daarmee ook meteen een stuk duurder…

Waarom komt er een nieuw energielabel?
Kajsa Ollongren, minister van Binnenlandse Zaken, deelde afgelopen juni haar plannen voor het nieuwe energielabel met de Tweede Kamer. Volgens minister Ollongren is het energielabel, zoals het nu is, niet nauwkeurig genoeg. Ondanks de kritiek vanuit de Tweede Kamer lijkt minister Ollongren zich niet te hebben bedacht over het invoeren van het nieuwe energielabel.

Inspecteur aan je deur
Momenteel kun je zelf online voor een paar euro een energielabel voor je woning aanvragen. Het bedrag hangt af van welke onafhankelijke deskundige je kiest om jouw ingevoerde gegevens te controleren, maar over het algemeen kost het niet meer dan een paar tientjes.

Vanaf 1 januari 2021 komt er echter een nieuw energielabel en stijgen de kosten voor het aanvragen hiervan naar gemiddeld €190. Daarnaast kun je straks ook niet meer zo één, twee, drie zelf een energielabel aanvragen. Vanaf volgend jaar komt er namelijk een inspecteur aan te pas. Deze komt naar je woning om het energielabel van je woning te bepalen.

Energielabel verplicht?
Op het moment dat jij jouw woning wil verkopen ben je verplicht een geldig energielabel te hebben. Heb je dit niet geregeld, dan krijg je een boete van €170. Als je een energielabel aanvraagt (of vernieuwt) is deze 10 jaar geldig, ongeacht de invoer van het nieuwe energielabel in 2021. Wil jij nog tegen een voordelig tarief een energielabel voor jouw woning regelen? Vraag dan nu een energielabel aan.