Terug naar overzicht

Bovengrens NHG stijgt in 2024 verder

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een Nederlandse overheidsregeling die bedoeld is om huizenkopers te ondersteunen en te beschermen bij het afsluiten van een hypotheek. NHG biedt financiële zekerheid aan zowel kopers als geldverstrekkers. Ieder jaar wordt bepaald tot welke woningwaarde consumenten gebruik kunnen maken van deze garantie. Voor 2024 is de NHG-grens vastgesteld op €435.000.

Wederom gestegen

Dat is wederom een stijging. De NHG-grens zit al sinds 2018 in de lift. In dat jaar werd deze grens nog vastgesteld op €265.000 en steeg door tot €405.000 (dat is exclusief energiebesparende maatregelen) in 2023. De nieuwe NHG-grens stijgt dus ook in 2024 door naar €435.000. Sluit je een hypotheek af waarin je ook energiebesparende maatregelen wil meefinancieren, dan komt daar nog eens 6 procent bovenop en ligt de NHG-grens daarmee op €461.100. Deze verhoging is nodig om ervoor te zorgen dat een hypotheek met NHG toegankelijk blijft voor de woningkoper.

Voordelen NHG

Een hypotheek met NHG biedt je dus financiële zekerheid op de momenten dat je onverwachts voor financiële uitdagingen komt te staan. Maar het heeft nog meer voordelen:

  1. Lagere hypotheekrente: Leners met NHG profiteren vaak van een lagere rente, omdat geldverstrekkers minder risico lopen vanwege de garantie.
  2. Passende hypotheek: Met een hypotheek met NHG heb je altijd een hypotheek die past bij je inkomen en leen je dus nooit te veel.
  3. Bescherming tegen restschuld: Als de woning gedwongen verkocht moet worden en de opbrengst onvoldoende is om de hypotheek af te lossen, dan biedt NHG bescherming tegen een restschuld. NHG neemt de restschuld over van de geldverstrekker.
  4. Kwaliteitsnormen: NHG stelt eisen aan de woning en hypotheekvoorwaarden, wat de kwaliteit en stabiliteit van de lening en de woning ten goede komt.
  5. Bescherming bij echtscheiding of overlijden: NHG kan ook bescherming bieden in gevallen van echtscheiding of overlijden van een van de partners, waarbij de lening mogelijk moet worden aangepast.

Nadelen NHG

Een hypotheek met NHG kent niet alleen maar voordelen. Er zijn ook enkele nadelen te benoemen:

  1. Kosten NHG: Er zijn kosten verbonden aan NHG, zoals een eenmalige premie en afsluitkosten. Deze kosten moeten worden meegenomen bij de beslissing om NHG af te sluiten.
  2. Maximaal hypotheekbedrag: NHG hanteert een bovengrens voor de hypotheek, wat kan beperken hoeveel je kunt lenen voor een duurdere woning.
  3. Strikter acceptatiebeleid: Om in aanmerking te komen voor NHG moeten kopers voldoen aan bepaalde inkomens- en financiële eisen, wat sommige mensen kan uitsluiten.

Of je uiteindelijk gaat voor een hypotheek met of zonder NHG is afhankelijk van jouw wensen en financiële mogelijkheden. Het goede nieuws is dat met de verhoging van de NHG-grens weer meer kopers kans hebben een hypotheek met NHG af te sluiten.

Vragen?

Heb je vragen over een hypotheek met NHG? Bel dan gerust naar een van de Hypotheekshopvestigingen bij jouw in de buurt. Wist je dat het eerste gesprek altijd gratis is?  En heel veel informatie rijker!