Terug naar overzicht

Creëer de perfecte sfeer in je tuin: 5 tips voor een rustgevende buitenruimte

Stel je voor dat jij je achtertuin betreedt en meteen wordt verwelkomd door een rustgevende sfeer. Een plek om te ontspannen, genieten van de natuur en waar je tot rust komt na een lange dag. Hier zijn vijf tips om je te helpen van je tuin een relaxruimte te maken.

Sfeervolle verlichting

Verlichting in je tuin doet heel veel. Niets zo ongezellig als staren in het donker of in het functionele licht van de buitenlamp. Behoud nog even het gevoel van de ondergaande zon door je tuin te voorzien van een warme gloed met zachte, warme verlichting om een rustgevende sfeer te creëren. Denk aan het plaatsen van tuinlampen langs je tuinpad, het ophangen van subtiele lantaarns aan bomen of pergola’s, of het gebruik van lichtslingers voor een speels effect. Met de juiste verlichting creëer je een gezellige sfeer en is je tuin gelijk een plek waar je ook ’s avonds van geniet.

Bloemen en planten

Breng leven in je tuin met kleurrijke bloemen en weelderige planten. Kies planten die passen bij jouw persoonlijke smaak en het gewenste gevoel dat je wilt creëren. Kleurrijke bloembedden met een mix van bloemen in verschillende vormen en hoogtes brengen een levendige en vrolijke sfeer. Wil je liever een rustgevende tuin? Kies dan voor groenblijvende planten en struiken die het hele jaar door sfeer aan je tuin geven. Vergeet niet om ook te kiezen voor planten die lekker ruiken, zoals lavendel of jasmijn. Daarmee geef je de tuin een subtiel aroma.

Creëer een ontspanningshoek

Elke sfeervolle tuin heeft een plek nodig waar je kunt ontspannen en – wanneer je landelijk woont – kunt genieten van de omgeving. Richt een zithoek in waar je kunt ontspannen en tot rust kunt komen. Plaats daarin een comfortabele tuinset, een hangmat tussen twee bomen of een schommelstoel waarin je kunt wiegen terwijl je geniet van de frisse lucht en het geluid van de vogels. Voeg zachte zitkussens toe en warme dekens voor de momenten dat het afkoelt en decoratieve kussens om het comfort en de gezelligheid te verhogen. Je bent straks niet meer weg te slaan uit deze knusse hoek.

Water voor een rustgevend gevoel

Herken je dat? Dat je helemaal tot rust komt bij het horen van een kabbelende beek? Het geluid van stromend water is voor heel veel mensen heel rustgevend. Overweeg daarom een fontein, vijver of waterelement aan je tuin toe te voegen. Enerzijds is het heel rustgevend, anderzijds trekt het ook vogels en andere dieren aan, waardoor je tuin echt tot leven komt. Kies een waterelement dat past bij de grootte van je tuin en de door jou gewenste uitstraling.

Decoratieve elementen

Maak je tuin persoonlijk en uniek door decoratieve elementen toe te voegen. Denk aan tuinbeelden, windgongen, hangende manden of potten met bloemen en andere kunstwerken. Kies items die passen bij jouw smaak en stijl. Zet de decoratieve elementen in als blikvangers waarmee je jouw tuin een eigen karakter geeft. Wees echter voorzichtig en maak er geen kermis van. Een subtiele en evenwichtige inrichting zorgt juist voor een harmonieuze sfeer. Van te veel decoratie kan je tuin juist heel onrustig worden.

Met deze vijf tips tover je jouw tuin om tot een sfeervolle oase waar je kunt ontspannen en genieten van de schoonheid van de natuur. Experimenteer met verschillende ideeën en voeg je eigen persoonlijke touch toe om een tuin te creëren die past bij jouw stijl en wensen. Onthoud dat het creëren van een sfeervolle tuin een proces is dat tijd en soms wat geduld vergt. Laat vooral ook de natuur haar gang gaan en geef je tuin de kans te groeien en te bloeien.