Terug naar overzicht

Dit zijn de veranderingen op het gebied van hypotheken in 2024

Ook in het nieuwe jaar zijn er weer enkele wijzigingen op het gebied van hypotheken die op jou van toepassing kunnen zijn. We zetten een aantal van deze wijzigingen voor je op een rijtje.

Verruiming leencapaciteit alleenstaanden

In de eerste plaats is er goed nieuws voor alleenstaanden. Voor deze doelgroep is het lastiger een woning te kopen, omdat ze afhankelijk zijn van één inkomen. Voor alleenstaanden geldt in 2024 een verruiming van de leencapaciteit. Hierdoor stijgt het rekeninkomen en dus de maximale hypotheek. Ben jij alleenstaand met een minimaal jaarinkomen van €28.000, dan is dit dus goed nieuws voor jou.

Studieschuld weegt anders

Ook goed nieuws voor (oud-)studenten met een studieschuld. Deze wordt namelijk vanaf 1 januari anders meegenomen in de berekening voor je maximale hypotheek. Nu wordt gerekend met de oorspronkelijke studieschuld, ook als je al wat hebt afgelost. Vanaf 1 januari wordt gerekend met het op dat moment openstaande bedrag. Het is daarmee dus ook direct aantrekkelijker geworden om af te lossen op je studieschuld op het moment dat je een hypotheek wil gaan afsluiten.

Verhoging grens vrijstelling overdrachtsbelasting 

Ook starters hebben vanaf 1 januari een meevaller. De drempel voor de vrijstelling van overdrachtsbelasting gaat in 2024 verder omhoog. Op dit moment ligt die grens nog op €440.000. Koop je in 2024 een woning van maximaal €510.000, dan ben je eenmalig en onder voorwaarden vrijgesteld van het betalen van overdrachtsbelasting. Om hiervoor in aanmerking te komen mag je niet ouder zijn dan 35 jaar en niet eerder gebruik hebben gemaakt van de vrijstelling.

Energielabels en hypotheken

Op het gebied van duurzaamheid en energiezuinige woningen verandert ook het een en ander. Het maximale leenbedrag wordt gekoppeld aan het label van de woning. Simpel gezegd komt het erop neer dat hoe hoger het energielabel is, hoe meer je kunt lenen. De andere kant van de medaille is dat er ook gestimuleerd moet worden dat lagere energielabels worden verhoogd. Ook daarvoor kun je vanaf 2024 meer gaan lenen. Met de voorwaarden dat deze extra lening wordt gebruikt voor het treffen van energiebesparende maatregelen.

Afschaffing jubelton

Minder goed nieuws is dat de belastingvrije schenking voor een huis per 1 januari echt verleden tijd is. In 2023 werd de jubelton al behoorlijk verlaagd waardoor ouders geen ton, maar slechts €28.947 konden schenken om te besteden aan het huis. Vanaf 1 januari is deze constructie van belastingvrij schenken helemaal afgeschaft. Je kunt nog wel gebruik maken van de verhoogde schenkingsvrijstelling van €6.633 om je kinderen te helpen bij het kopen van een woning.

Stijging grens NHG

De NHG-grens stijgt in 2024 van €405.000 naar €435.000. Een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie biedt je financiële zekerheid op de momenten dat je onverwachts voor financiële uitdagingen komt te staan. Daarnaast profiteer je ook nog eens van een lagere rente. Wanneer je een hypotheek met NHG afsluit, betaal je wel eenmalig kosten van 0,6 procent van het hypotheekbedrag.

 

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem gewoon contact op met één van onze adviseurs van De Hypotheekshop. Het is eerste gesprek is altijd gratis en heel veel informatie rijker.