Terug naar overzicht

Een frisse start van het tuinjaar met deze tuinklussen in januari

Het nieuwe jaar is aangebroken en dat betekent dat het tijd is om de resten vuurwerk uit de tuin te verwijderen en de tuin weer tot leven te brengen. Ook al lijkt januari misschien niet de meest uitnodigende maand om in de tuin te werken, toch zijn er een aantal nuttige klussen die je kunt oppakken om je tuin voor te bereiden op de lente.

Snoeien van bomen en struiken

Grijp je snoeischaar en ga aan de slag. Januari is de perfecte tijd om fruitbomen, struiken en knotwilgen te snoeien, omdat ze in rust zijn. Verwijder dode takken, dun de kroon uit en zorg voor een gezonde groei. Dit bevordert niet alleen de vorm van je planten, maar helpt ook bij het voorkomen van ziektes. Let op dat je alleen snoeit op het moment dat het niet vriest buiten. Snoeien tijdens vrieskou kan zorgen voor het bevriezen van snoeiwonden.

Winterbloeiers verzorgen

Geef je winterbloeiers wat extra aandacht. Controleer of ze voldoende bescherming hebben tegen vorst en geef ze indien nodig wat extra mulch. Winterbloeiers, zoals kerstrozen, brengen kleur in je tuin tijdens de koude maanden, dus zorg ervoor dat ze in topconditie blijven.

Composteren

Een gezonde tuin begint bij gezonde grond. Blijf doorgaan met composteren en voeg organisch materiaal toe aan je composthoop. Dit verrijkt je bodem en zorgt ervoor dat je planten alle voedingsstoffen krijgen die ze nodig hebben.

Gereedschap onderhouden

Kijk om naar je tuingereedschap en geef ze een opknapbeurt als je dat in het najaar nog niet hebt gedaan. Reinig je snoeischaar, slijp de messen van je grasmaaier en zorg ervoor dat al je gereedschap in goede staat verkeert. Goed onderhouden gereedschap maakt het tuinieren een stuk makkelijker.

Vogelvoederplaatsen inrichten

Help de vogels de winter door. Plaats vogelvoederplaatsen in je tuin en vul ze regelmatig bij. Het is niet alleen een genot om naar vogels te kijken, maar het zorgt er ook voor dat ze een bron van voedsel hebben in de koude maanden.

Zaaien van wintergroenten

Wist je dat je in januari al kunt beginnen met het zaaien van wintergroenten? Sommige gewassen, zoals spinazie, winterpostelein en winterprei, gedijen goed in de koudere maanden. Zorg ervoor dat je de juiste zaden kiest en volg de aanwijzingen op de verpakking. Door vroeg te beginnen, geniet je straks van verse groenten uit je eigen tuin terwijl de winter nog steeds aanhoudt.

Na een middag buiten werken in de kou is het tijd om binnen op te warmen met een kop hete soep. Maak dan direct van de gelegenheid gebruik om door zaadcatalogi te bladeren en maak een lijst van de bloemen en groenten die je wilt kweken. Bestel op tijd, zodat je alles in huis hebt wanneer het tijd is om te zaaien.

Dus, terwijl de winter nog volop in gang is, zijn er genoeg klussen om je tuin voor te bereiden op de komende lente. Pak je handschoenen en laarzen en ga aan de slag. Je tuin zal je er dankbaar voor zijn.