Terug naar overzicht

Een huisdiervriendelijk huis

Het blijft in veel woningen een uitdaging. Het zo diervriendelijk mogelijk maken van je woning, zonder al te veel in te leveren op je eigen woongenot. Met deze tips genieten zowel jij als je huisdier van de woonkamer en voelen jullie je allebei nog thuis.

Bij de aanschaf van een huisdier vergeten veel mensen dat dit ook impact heeft op de inrichting en leefbaarheid van je woning. Jonge katjes die in de gordijnen hangen, pups die poepen en plassen op het tapijt en waar laat je nu toch de kattenbak?

Een eigen plek

Voor een cavia, hamster of konijn heb je niet zoveel aanpassingen nodig. Hun eigen plek is hun hok of kooi. Zet dit hok op een geschikte plek in je woonkamer neer en je bent klaar. Voor een hond of kat ligt dit wat anders. Zij hebben enerzijds vrije beweegruimte nodig, anderzijds ook een plek voor zichzelf. Creëer deze dan ook en maak je huisdier duidelijk dat dat hun plekje is. Regel voor je pup een bench en als de hond wat groter is een fijne mand of ligzak. Er zijn heel veel soorten en maten hondenmanden waardoor er altijd wel eentje in je interieur past. Voor een hond is dat de plek om tot rust te komen en te gaan slapen. Voor katten ligt dat wat anders. Die zijn wat vrijer en relaxen het liefst op zoveel mogelijk verschillende plekken. Toch is het ook voor een kat fijn om een eigen plek te hebben waar hij altijd naartoe kan gaan.

Kattenbak

Voor een kat is een kattenbak natuurlijk ook een must. Zet deze op een vaste plek neer zodat de kat altijd weet waar hij zijn behoefte kan doen. Dit voorkomt dat hij op willekeurige plekken in je huis zijn behoefte doet. Zet de kattenbak op een aantrekkelijke plek voor de kat neer. Niet in de looproute, op een onrustige plek of onder de keukentafel. Hij moet een rustig plekje voor zichzelf hebben om zijn behoefte te kunnen doen. Houd de kattenbak ook altijd goed schoon. Een vieze kattenbak vergroot de kans dat de kat buiten de bak zijn behoefte doet. Katten vinden het sowieso fijn op meerdere plekken hun behoefte te doen. Merk je dat hij buiten de kattenbak zijn behoefte doet, terwijl de bak gewoon schoon is? Overweeg dan een tweede bak op een andere plek te zetten. Dan kan de kat kiezen.

Speeltjes

Zorg ook voor voldoende vermaak voor je huisdier in de woonkamer. Er zijn voor honden en katten voldoende speeltjes waarmee ze zich kunnen vermaken. Verveelde huisdieren kunnen vervelende huisdieren gaan worden met alle gevolgen voor je interieur van dien. Voor katten zijn er krabpalen, klimtorens en speeltjes om achteraan te jagen. Ook hiervoor geldt dat er heel veel keus is en er dus altijd wel iets is dat past in woonkamer. Honden vinden het vooral ook leuk om samen te spelen. Om het netjes te houden in de woonkamer zorg je ervoor dat je de speeltjes op een vaste plek opbergt. Zo weet je huisdier ook waar hij het kan vinden als hij het wil hebben en struikel jij niet over de kluifkippen en mechanische muizen.

Geurtjes

Een huisdier vraagt meer dan alleen een kleine aanpassing van je woning. Het vraagt ook iets van jou als baasje. Geef je huisdier ruimte. Niemand wil graag de hele dag opgesloten zitten. Ook cavia’s en hamsters moeten af en toe eens uit hun kooi. Het kan zijn dat je wat ontlasting vindt op de momenten dat ze buiten hun kooi zijn. Ruim dit dan direct op. Hetzelfde geldt voor het schoonhouden van de kooien. Om nare geurtjes te voorkomen is het schoonhouden van de kattenbak en de kooien een must. Ventileer je woning ook voldoende. Dan blijft je woning lekker fris.

Huisdieren zijn heel gezellig en met slechts wat kleine aanpassingen in je woning voelen zowel jij als je huisdier zich thuis.