Terug naar overzicht

Een woning kopen – Tips voor starters

Als starter op de woningmarkt kom je voor flinke uitdagingen te staan. Woningprijzen zijn in de afgelopen jaren enorm gestegen en het tekort aan koopwoningen is onverminderd groot. Toch is er ook voor jou een kans op de woningmarkt! Wij delen graag een aantal tips met jou die nét het verschil kunnen maken in het aankoopproces van jouw eerste woning.

Inkoppertjes

Twee tips zijn erg voor de hand liggend, maar ook direct het meest effectief. De belangrijkste tip is het zorgen voor een hoger inkomen. De tweede tip is het opbouwen van een spaarvermogen. Als je een deel van de koopsom met spaargeld kan betalen, worden je kansen op de woningmarkt een stuk groter. Een aantal minder voor de hand liggende tips willen we jou ook niet onthouden.

Voorkom geregistreerde schulden bij het BKR

Schulden worden geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Voorkom het opbouwen van schulden, want ze hebben een groot negatief effect op wat je maximaal aan hypotheek kunt lenen op je inkomen. Een schuld van €10.000 kan zorgen voor een €40.000 lagere maximale hypotheek. Sta ook stil bij wat schulden zijn. Een persoonlijke lening staat geregistreerd, maar bijvoorbeeld ook een creditcard en roodstand op je betaalrekening. Zelfs als je de creditcard nooit gebruikt of nooit rood staat op je betaalrekening. Ook een telefoon op afbetaling (vanaf €250) in jouw abonnement en het kiezen voor een auto via private lease zal voor een BKR registratie zorgen.

Informeer naar de mogelijkheden van een familiehypotheek

Zijn jouw ouders bereid om jou op weg te helpen met een geldbedrag? Dit hoeft niet in de vorm van een schenking. Jullie kunnen ook een zogenaamde familiehypotheek afsluiten. Schenken is vaak lastig als er meerdere kinderen binnen het gezin zijn die dan ook een schenking wensen. Met een familiehypotheek lenen de ouders aan hun kind. De ouders hebben ook nog als voordeel dat ze een hoge rentevergoeding kunnen krijgen over het uitgeleende bedrag. Laat je vooraf wel goed informeren over de familiehypotheek. Er gelden namelijk strikte eisen.

Ga voor een onafhankelijk advies

Voor het afsluiten van een hypotheek gaat je eerste gedachte mogelijk uit naar de bank waar ook je betaalrekening loopt. Dat is een mogelijkheid, maar kiezen voor een onafhankelijk adviseur heeft een groot voordeel. Banken kunnen vaak alleen maar hypotheken van de betreffende bank zelf aanbieden. Het is de vraag of deze bank een gunstige rente, voorwaarden en acceptatiebeleid heeft. De onafhankelijk adviseur kan meerdere geldverstrekkers met elkaar vergelijken en jou adviseren bij de meest passende hypotheek(vorm) voor jouw persoonlijke en financiële situatie.

Verruim je zoekgebied

Het liefst koop je een woning in de plaats en de buurt van jouw voorkeur. Als er weinig aanbod is of de woningen zijn te duur, kun je jouw wensen iets bijstellen. Je gaat bijvoorbeeld voor een woning buiten de gewenste plaats en met een perfecte openbaar vervoer verbinding met de gewenste buurt of plaats. Je zoekt bijvoorbeeld een woning in de stad, maar je kunt net buiten de stad goedkoper kopen. In hoeverre is het wonen buiten de stad een probleem als je met het openbaar vervoer binnen 15 minuten in het centrum van de stad bent?

Koop een woning gericht op de toekomst

Een woning kopen is een investering voor de langere termijn. Je koopt een woning om een langere tijd in te wonen, anders kan je beter een woning huren. Houd er ook rekening mee dat de prijzen kunnen zakken in de toekomst. In een dalende markt heb je niet altijd de mogelijkheid om de woning zonder restschuld te verkopen. Dit ontstaat wanneer de hypotheekschuld hoger is dan de verkoopwaarde. Koop daarom een huis waar je langere tijd kunt blijven wonen. Kies bijvoorbeeld niet voor een appartement met één slaapkamer als er een kinderwens is.

Neem deze tips mee in jouw koopplannen. Kijk ook gelijk of je in aanmerking komt voor een starterslening en vergeet zeker de mogelijkheden en het vangnet van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) niet. Heb je vragen over een hypotheek met NHG? Bel dan gerust naar een van de Hypotheekshopvestigingen bij jouw in de buurt. Wist je dat het eerste gesprek altijd gratis is?  En heel veel informatie rijker!

Of kijk hier voor de starterswoningen bij ons in het aanbod