Terug naar overzicht

Eerst woning verkopen of eerst kopen?

Voor veel woningbezitters met verhuisplannen is het een dilemma. Zet je eerst je woning in verkoop of start je het verhuistraject met de zoektocht naar een nieuwe woning? Eerst je woning verkopen en daarna pas een andere kopen is de veiligste volgorde, maar is het ook de verstandigste keuze? Wat je het beste kunt doen is sterk afhankelijk van hoe de woningmarkt op dat moment is.

Wat de juiste volgorde is, hangt af van je wensen en van de huizenmarkt. Als je jouw oog hebt laten vallen op een specifieke woning, moet je eigenlijk wel kiezen voor eerst kopen. Door eerst te verkopen heb je echter als voordeel dat je weet wat je te besteden hebt voor je volgende koopwoning. Tot voor kort was eerst verkopen en daarna pas een ander huis kopen juist een te groot risico. Het gevaar was dat je geen woning meer kon kopen door de grote vraag naar woningen en de sterke prijsstijgingen die duidelijk merkbaar waren.

Situatie op de woningmarkt

In de periode vanaf 2013 tot 2022 was de keuze eenvoudig. De prijzen zijn in deze periode dermate hard gestegen, dat je wel eerst moest kopen om daarna te verkopen. Maar deze conclusie is getrokken op basis van de kennis achteraf. In 2013 was nog niet bekend dat de prijzen hard gingen stijgen. Bijvoorbeeld in 2020 was het duidelijk dat eerst verkopen niet de verstandigste keuze was. De woningprijzen waren hard aan het stijgen en een verdere stijging leek waarschijnlijk.

Wat de verstandigste keuze is in de huidige markt is moeilijk te zeggen. De huizenprijzen zijn in de afgelopen maanden gezakt, maar zet de daling door of gaan de prijzen weer stijgen? Het is nooit met 100% zekerheid te zeggen, maar nu eerst kopen brengt een extra risico met zich mee in vergelijking met een aantal jaren geleden.

Safe or sorry?

Zodra de prijzen hard zakken, moet je niet in de ongelukkige positie zitten dat je twee woningen in je bezit hebt. Eén woning heb je net gekocht en de andere staat in de verkoop. In deze positie heb je namelijk dubbel last van de dalende huizenprijzen. Je hebt een huis gekocht dat inmiddels een lagere waarde heeft en je probeert een woning te verkopen die een lagere verkoopwaarde heeft. De te verkopen woning moet je in prijs verlagen, maar dat gaat niet lukken als je bij het kopen van de nieuwe woning rekening hebt gehouden met de vermoedelijke overwaarde uit de andere woning.

In een voorbeeld laten we zien wat het gevaar is van eerst kopen en daarna pas verkopen in een periode met dalende prijzen.

Voorbeeld

Je bezit een huis met een vermoedelijke verkoopwaarde van €400.000. Op deze woning zit nog een hypotheekschuld van €200.000. Je koopt je droomhuis voor een bedrag van €500.000. Voor de financiering heb je rekening gehouden met de overwaarde van €200.000 uit je oude woning.

De huidige woning gaat in de verkoop, uitgaande van een verkoopopbrengst van €400.000. Helaas dalen de prijzen met 10%. De verkoop stagneert doordat potentiële kopers de ontwikkeling van de huizenprijzen willen afwachten. Op langere termijn moet je met de vraagprijs zakken om toch te kunnen verkopen. Helaas lukt dat financieel niet, want de verwachte overwaarde is gebruikt voor het financieren van je nieuwe woning. Op deze manier kunnen financiële zorgen ontstaan.

Maak een afspraak voor een verhuisadviesgesprek. Dan bespreken wij wat voor jou de verstandigste keuze is. De slimste keuze is namelijk ook afhankelijk van de ontwikkelingen op de lokale woningmarkt en van jouw eigen wensen en financiële mogelijkheden.