Terug naar overzicht

Financieren verbouwing door verhogen hypotheek. Waar moet je op letten?

Ondanks dat er langzaam weer wat versoepelingen aankomen en het erop lijkt dat we deze zomer voorzichtig mogen denken aan een vakantie in het buitenland, ziet de vakantie er voor veel woningbezitters toch anders uit. Er zijn namelijk plannen gemaakt om te verbouwen. Het vakantiegeld dat nu wordt ingezet voor deze plannen is echter niet genoeg en er moet extra worden geleend. Waar moet je op letten als je extra hypotheek opneemt om te verbouwen?

Extra hypotheek

Naast het feit van een onzekere zomervakantie is een andere reden om te gaan verbouwen de krapte op de woningmarkt. Er staan maar weinig woningen te koop, dus de kogel is door de kerk: jullie blijven voorlopig nog zitten waar jullie zitten. Er moet dan wel wat gebeuren in het huis, want zeker de badkamer, maar eigenlijk ook de keuken is wel toe aan vervanging. En als je dan toch bezig bent het woongenot te verruimen, dan wordt het nu ook tijd voor de aanbouw. De rentestand is op dit moment gunstig, dus je besluit een extra hypotheek op te nemen. Een goed idee, houd alleen wel rekening met onderstaande aandachtspunten.

Bouwdepot

Wanneer de totale hypotheek, dus inclusief extra hypotheek die wordt opgenomen voor de verbouwing, hoger is dan de waarde van de woning, wordt het verschil voor maximaal twee jaar in een bouwdepot gestopt. Wat in dit bouwdepot zit, kun je vervolgens voor je verbouwing gebruiken. Heb je na de twee jaar nog geld in het depot zitten, dan wordt dit afgelost op je hypotheek. Je ontvangt wel rente over het bedrag dat in je bouwdepot staat. Wil je gebruikmaken van het geld uit het depot, dan dien je facturen of bonnetjes aan te leveren.

Aanvullende voorwaarden

Wil je niet alleen een nieuwe badkamer of keuken financieren, maar heb je een meer complexer vraagstuk op het oog, bijvoorbeeld een uit- of opbouw, dan kan het zijn dat een geldverstrekker aanvullende voorwaarden stelt voordat hij akkoord gaat met de financiering. Denk aan het inschakelen van een expert, een aannemer of ander gespecialiseerd bedrijf.

Verduurzamen

Voor het verduurzamen van je woning gelden weer andere financieringsnormen. Waarbij je normaal gesproken maximaal 100 procent van de waarde van je woning mag lenen, ook als je gaat verbouwen, geldt voor het verduurzamen een extra financieringsruimte van 6 procent. Dat houdt in dat je 106 procent van de totale waarde van de woning mag lenen, mits de 6 procent wordt gebruikt voor het verduurzamen van de woning. Bijvoorbeeld voor zonnepanelen of extra isolatiemaatregelen.

Kwaliteit verbeteren

Je kunt overigens niet alles financieren uit het bouwdepot. De verbouwing moet de kwaliteit van de woning verbeteren en zorgen voor een waardevermeerdering. Nieuwe gordijnen of een nieuw bankstel kunnen niet uit het bouwdepot worden gefinancierd.

Op dit moment zijn er veel woningen met een overwaarde, waardoor het verhogen van de hypotheek heel interessant kan zijn om de verbouwing te financieren. Laat je wel altijd goed voorlichten over de voor- en nadelen van het ophogen van de hypotheek voordat je een krabbel zet.

Vragen? Onze hypotheekadviseurs van De Hypotheekshop helpen je graag!