Terug naar overzicht

Gas d’r op, of toch d’r af?

Het motto ‘iedereen moet van het gas af’, is je vast niet onbekend. Het klinkt als een nobel streven, maar is het in de praktijk ook haalbaar? Of zitten er toch een paar haken en ogen aan deze uitspraak?

Oudere woningen
Vooral voor oudere woningen (van voor 1980) lijkt het afschaffen van gas onmogelijk. Dit komt doordat deze woningen over het algemeen niet goed genoeg geïsoleerd zijn om puur op basis van elektriciteit te worden verwarmd. Met elektriciteit krijg je namelijk minder warmte in de woning dan met gas. Dit zou betekenen dat bewoners van oudere woningen ’s winters (bij wijze van) met de jas aan op de bank zouden moeten gaan zitten.

Natuurlijk is het mogelijk om oudere woningen beter te laten isoleren, dit is hoe dan ook van toegevoegde waarde. Toch is het niet mogelijk om oudere woningen zogenaamd ‘na’ te isoleren tot het punt waar een elektrische aansluiting wél zou volstaan.

Het ene gas is het andere niet
Er wordt niet per se gepleit voor het behoud van aardgas, maar om helemaal geen gas meer te gebruiken lijkt onbegonnen zaak. Goede alternatieven zouden groen gas en waterstof zijn. Groen gas is de duurzame en schone variant van aardgas. Het mooie van groen gas, is dat dit ook door de bestaande gasleidingen kan worden aangevoerd. Voor waterstof zullen wel aanpassingen moeten worden gemaakt aan de (oudere) gasleidingen en gasmeters.

Aanpassingskosten
Als onder andere de gasleidingen moeten worden aangepast om verwarming door waterstof mogelijk te maken, brengt dit aardig wat kosten met zich mee. Netbeheerder Stedin heeft een schatting gemaakt van de kosten, zo’n 700 miljoen euro.

Ben je op zoek naar een energie zuinige woning? Kijk dan bij de energie zuinige woningen van Van Overbeek”