Terug naar overzicht

Geprefabriceerde woningen de redders in nood voor het woningtekort?

Er wordt al een tijd gezocht naar een goede en realistische oplossing voor het huidige woningtekort. Twee maanden geleden reisde Stefanie Blokhuizen, de tijdelijke Minister voor Wonen, bijvoorbeeld nog door het land om in gesprek te gaan met particulieren, deskundigen en woningcorporaties. Zij hoopte op deze manier op goede ideeën en tot goede (mogelijke) oplossingen voor het woningtekort te komen. Een optie die nu in opmars lijkt te zijn, is het bouwen van geprefabriceerde woningen, ook wel prefab woningen genoemd.

Wat zijn prefab woningen?

Prefab woningen zijn woningen die gebouwd worden met kant-en-klare onderdelen. Deze onderdelen komen zo uit de fabriek. Overigens bestaat het concept van prefab woningen al langer, maar is het binnen Nederland nog niet tot weinig toegepast. Doordat de woningen bestaan uit kant-en-klare onderdelen, gaat het bouwen een stuk sneller. Je kunt het haast zien als een bouwpakket van de Ikea, de onderdelen worden geleverd, men hoeft het alleen nog in elkaar te zetten.

Goedkopere manier van bouwen

Het bouwen van prefab woningen levert ook voor veel bouwbedrijven een voordeel op, namelijk kostenbesparing. In eerste instantie moet er wel flink door de bouwbedrijven worden geïnvesteerd, maar daarna zullen de kosten juist afnemen. Dit komt doordat er voor het bouwproces minder bouwvakkers en architecten nodig zijn dan bij de bouw van ‘normale’ woningen.

Nog niet meteen groots van start

Prefab woningen lijken dus zowel voor woningzoekenden als voor bouwbedrijven helemaal geen verkeerde oplossing. Toch is het lastig om meteen grootschalig van start te gaan met de bouw van deze woningen. Dat komt onder andere doordat er per gemeente verschillende kosten en eisen gelden. Vooral in stedelijke gebieden maken de kosten en de beperkte ruimte het moeilijk om direct een grote hoeveelheid prefab woningen te realiseren. In provincies als Drenthe, Groningen en Friesland is hier makkelijker de mogelijkheid voor.

Er wordt aan gewerkt

Momenteel biedt Belle Vue wonen al prefab woningen aan. Dit gaat voornamelijk om tweelaagse-eengezinswoningen en seniorenwoningen die gelijkvloers zijn. De koopprijs van deze woningen lijkt ook gunstig, ze kosten namelijk rond de €159.000 exclusief btw en grondprijs. Ook in het noorden, in Heerenveen, wordt door het bedrijf Van Wijnen hard gewerkt aan een fabriek waar prefab woningen geproduceerd kunnen worden. Hun doelstelling is om daar over enkele jaren 4000 prefab woningen per jaar te kunnen produceren.