Terug naar overzicht

Handige tips om je stoffen bank weer als nieuw te krijgen

Een stoffen bank is een geweldige toevoeging aan je woonkamer. Comfortabel, stijlvol en warm, maar het kan ook snel vies worden. Of het nu komt door gemorste drankjes, huisdieren of gewoon dagelijkse slijtage, een stoffen bank trekt nu eenmaal meer vlekken aan dan een leren bank. Maar ook een stoffen bank kun je weer netjes krijgen. We zetten graag een paar tips op een rijtje.

Stofzuigen

Voordat je aan de slag gaat met schoonmaakmiddelen, begin met stofzuigen. Gebruik borstelhulpstukken om alle losse vuildeeltjes en stof van je bank te verwijderen. Dit voorkomt dat vuil zich in de stof nestelt tijdens het schoonmaken. Vergeet vooral de naden van de bank niet. Daar hopen kruimels, haren en andere viezigheid zich makkelijk op. Heb je kussens en kleden op je bank liggen? Vergeet deze dan niet te wassen.

Raadpleeg het etiket

Zodra je aan de slag gaat met schoonmaakmiddelen, controleer altijd eerst het onderhoudsetiket van je bank om te zien welke reinigingsmethoden en -middelen worden aanbevolen. Hier vind je belangrijke informatie over de stof en eventuele specifieke instructies voor reiniging. Kun je deze niet vinden, probeer dan de leverancier van je bank te bellen of Google even op het materiaal van de bank. Dan kom je erachter welke methode(n) van reinigen en welke middelen het beste geschikt zijn voor jouw bank. Kun je jouw bank bijvoorbeeld stomen of moet je met sop en een spons in de weer.

Soppen maar

Kies je voor water en sop, kies dan bijvoorbeeld voor een groene zeep. Groene zeep is een natuurlijk en mild schoonmaakmiddel waarmee je de bank prima reinigt. Baking soda in een emmer met heet water is ook een goede en effectieve optie. Zorg dat je dept in plaats van wrijft. Door te wrijven kunnen de vezels beschadigen en duw je de vlek dieper in de stof. Gebruik altijd een schone doek en herhaal totdat de vlek verdwijnt. Verwijder vervolgens sopresten met een schone vochtige doek. Let er wel op dat de bank niet te nat wordt. Wring de spons of doek altijd goed uit, zodat het water niet te diep in de kussens trekt. Dit voorkomt schimmelgroei.

Preventieve maatregelen

Om toekomstige vlekken te voorkomen, kun je overwegen om een beschermende spray op je stoffen bank te gebruiken. Laat vlekken ook niet te lang zitten. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker ze te verwijderen zijn. Dep voorzichtig vloeistoffen weg met een schone doek en schraap eventuele vaste stoffen voorzichtig weg. Werk altijd van buiten naar binnen om te voorkomen dat de vlek zich verspreidt. Regelmatig je bank stofzuigen helpt ook om je bank in topconditie te houden.

Het schoonmaken van een stoffen bank kan even wat tijd en moeite kosten, maar met de juiste aanpak kun je hem er weer als nieuw uit laten zien. Onthoud altijd om voorzichtig te zijn en de instructies op het etiket van je bank en reinigingsproducten te volgen. Met deze tips geniet je langer van je stijlvolle stoffen bank en behoud je tegelijkertijd een frisse uitstraling in je woonkamer.