Terug naar overzicht

Hoe hard stijgen de maandlasten door een hogere hypotheekrente?

De rentes op staatsobligaties stijgen. Dat is voor huiseigenaren en huizenkopers op zich niet zo boeiend, maar door de link tussen staatsobligaties en de hoogte van de hypotheekrente is het weer wel interessant. Hierdoor kunnen de hypotheekrentes namelijk stijgen.
Door de lage hypotheekrentes zijn het prettige tijden voor kopers van een huis. Tegen een zeer lage hypotheekrente is het mogelijk om de rente voor twintig jaar of zelfs nog langer vast te zetten. Op deze manier wordt de lage hypotheekrente van nu voor een langere tijd vastgezet. De tijden van de zeer lage hypotheekrentes lijken voorbij. De komende jaren blijven ze waarschijnlijk relatief laag, maar ook een geringe stijging van de rente kan al een groot effect hebben op de hypotheeklasten.

Hoe erg is een iets hogere hypotheekrente?

Stel, de komende maanden stijgt de rente voor een rentevast periode van twintig jaar met 0,5 procentpunt. Op een hypotheek van bijvoorbeeld €300.000 zorgt een verschil van 0,5 procentpunt voor € 125 hogere maandlasten in de eerste maand. In de volgende maanden is het verschil minder groot als je iedere maand aflost op de hypotheekschuld, maar de boodschap blijft hetzelfde. Een iets hogere rente geeft al veel hogere maandlasten.

Een rentevast periode geeft zekerheid

Het is gebruikelijk om de hypotheekrente voor een bepaalde periode vast te zetten. Tot een aantal jaren geleden was de rentevast periode van tien jaar populair. Door de kleine verschillen in hypotheekrente met de twintig jaar vast periode, wordt kiezen voor een langere termijn gebruikelijker. Als je kiest voor een rentevast periode van twintig jaar, heeft een stijgende hypotheekrente geen effect op de maandlasten gedurende twintig jaar.

Een hogere hypotheekrente zorgt ook voor een lagere maximum hypotheek

Huizenkopers hebben om nog een extra reden last van een stijgende hypotheekrente. Het zorgt namelijk ook voor een lagere maximale hypotheek bij het kopen van een huis. De hogere maandlast zorgt voor een beperktere leencapaciteit. De geldverstrekker wil namelijk niet een te hoge lening verstrekken. De maandlasten moeten wel betaalbaar zijn met het inkomen.

Zet de hypotheekrente voor een lange periode vast

Koop je een huis of heb je de mogelijkheid om je rentevast periode te verlengen? Kies dan weloverwogen een nieuwe rentevast periode. Kiezen voor een lange periode heeft namelijk als voordeel dat je de komende tientallen jaren nog kunt profiteren van de lage hypotheekrente van nu. Kiezen voor een rentevast periode van vijf jaar, geeft als risico dat je over vijf jaar een veel hogere hypotheekrente voorgeschoteld krijgt.

Ben je op zoek naar een huis? Wacht niet te lang, want zodra de hypotheekrentes stijgen wordt het kopen van een huis nog lastiger. Een huis kopen? Schakelen een Van Overbeek aankoopmakelaar in!