Terug naar overzicht

Hoe kun je het energielabel van je huis verbeteren?

Door het verbeteren van het energielabel van je huis, kun je besparen op de maandelijkse energielasten. Hoe pak je het aan en waar begin je? Wat de slimste manier is, leggen we jou graag uit.

De meest energiezuinige huizen hebben energielabel A+++ en de slechtst geïsoleerde huizen hebben label G. Bij de verkoop van je huis moet je het energielabel overhandigen aan de kopers. Het label zegt namelijk veel over de energiezuinigheid. Bij een nog verdere stijging van de energielasten zal het energielabel een steeds groter effect hebben op de verkoopprijs. Reden genoeg dus om het energielabel te verbeteren. Direct kiezen voor zonnepanelen en een warmtepomp lijkt misschien logisch, maar begin vooral met het isoleren.

Het isoleren van je huis

Zorg er eerst voor dat je huis geïsoleerd is voordat je kiest voor duurzame energiebronnen. Zolang je de warmte eenvoudig verliest, heeft het plaatsen van bijvoorbeeld een zuinige cv-ketel met een warmtepomp nog niet zoveel effect. Het gaat om de volgende effectieve isolatiemaatregelen:

  • Dakisolatie
  • Vloerisolatie
  • Spouwmuurisolatie

Aanvullend heeft het plaatsen van HR++ glas ook een groot effect. In hoeverre kun je zelf gaan isoleren of moet je daar specialisten voor inschakelen? En wat houden de isolatievormen eigenlijk in?

Dakisolatie

Door een slecht geïsoleerd dak verlies je veel warmte uit het huis. Het dak is een van de grootste verspillers van energie. Dat komt doordat warme lucht opstijgt en de kans krijgt om het huis te verlaten. Een slechte isolatie zorgt er daarnaast voor dat je tijdens zeer warme dagen de warmte niet goed buiten kunt houden.

Je kunt een professional inhuren voor het isoleren van je dak, maar met enige handigheid kun je het ook zelf. Niet alle daken zijn eenvoudig te isoleren. Doe het in ieder geval wel op de juiste manier en schakel hulp in als je er toch niet zeker over bent. Een schuin dak kun je van binnenuit of aan de buitenkant isoleren. Als je kiest voor van binnenuit, kun je het eventueel zelf doen.

Vloerisolatie

In huis koelt het ook af door optrekkende kou van onder de woning. Met vloerisolatie kun je de kou beter tegenhouden. Hierdoor verlaag je de stookkosten. Vooral in huizen met een hoge kruipruimte is het aanbrengen van vloerisolatie eenvoudig zelf te doen. In de kruipruimte bevestig je isolerende delen aan de onderkant van de vloer. Gebruik bijvoorbeeld isolerende platen of thermokussens.

Een andere manier om de vloer te isoleren is met korrels die onder de vloer worden gespoten. Deze bedekken de bodem en zorgen voor een vermindering van de optrekkende kou. Ze worden ook wel isolatieparels genoemd. Deze manier van isoleren is zeer geschikt voor huizen met lage kruipruimtes.

Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie kun je maar beter niet zelf aan beginnen. Toch is het geen ingewikkelde manier van isoleren. De spouw in de muur wordt gevuld met een isolerend materiaal. Er zijn verschillende materialen die hiervoor gebruikt kunnen worden. Het gaat bijvoorbeeld om steenwol, EPS-parels of glaswol. Voor het aanbrengen van spouwmuurisolatie moet je vakmensen inschakelen.

Na het isoleren kies je voor duurzame energiebronnen. Het isoleren van het huis is stap één naar een beter energielabel. Wat de gekozen isolatie voor effect heeft op het energielabel van jouw woning, zal pas blijken na het uitvoeren van de werkzaamheden. Het energielabel is namelijk afhankelijk van het energieverbruik van je huis.