Een goede voorbereiding is het halve werk

Een nieuwe levensfase is spannend. En in deze ‘senioren’ fase komt misschien ook weer het moment dat je een hypotheek wilt afsluiten, bijvoorbeeld als je overwaarde uit je woning wilt opnemen. Wij adviseren je op tijd je hypotheek onder de loep te nemen. Neem ook gerust een kijkje bij onder met woningen met het kenmerk Seniorenwoningen, onderaan deze pagina.

Doe de kopercheck!

IWil je je huis verkopen? Vaak kennen wij de koper al! Benieuwd hoeveel potentiële kopers wij voor jouw woning hebben? Doe in slechts 2 minuten de koperscheck!

Regel het op tijd!

Zodra je met pensioen gaat, rekent de geldverstrekker namelijk met je pensioeninkomen. En omdat dit meestal lager is dan een gemiddeld inkomen, kun je ook minder lenen. Wij vinden het daarom belangrijk om dit onderwerp nog eens goed aan te kaarten. Zeker omdat er een aantal zaken zijn waar je al op tijd over na moet denken. Zelfs als je nog (lang) niet met pensioen bent!

Laat je goed informeren

Als je een hypotheek wilt afsluiten of verhogen na je 57e, dan houden geldverstrekkers al vanaf deze leeftijd rekening met jouw pensioeninkomen. Wanneer je pensioeninkomen  een stuk lager is dan jouw huidige inkomen, dan kan jouw lagere pensioeninkomen ervoor zorgen dat je minder kunt lenen. Zo probeert een geldverstrekker te voorkomen dat jij op den duur betalingsproblemen krijgt. Vaak eist een geldverstrekker ook nog eens dat senioren een hypotheek sneller aflossen, waardoor de maandlasten nog hoger kunnen vallen. Dit doen ze omdat een bank standaard kijkt of de aanvrager van de hypotheek de lasten van een annuïteitenhypotheek gedurende 30 jaar lang kan dragen.

Nationale Hypotheek Garantie

In veel gevallen kan een Nationale Hypotheek Garantie (NHG) uitkomst bieden. Met deze garantie worden je werkelijke woonlasten als uitgangspunt genomen voor je nieuwe hypotheek en kun je meer lenen. Aan een hypotheek met NHG zitten wel voorwaarden verbonden, namelijk dat je nieuwe woning maximaal 310.000 euro bedraagt en dat de rente minimaal 20 jaar vast staat. Woningen met energiebesparende voorzieningen mogen maximaal 328.600 euro bedragen.

Als je met spoed moet verhuizen of wanneer je meer gaat aflossen op je hypotheek, kunnen je maandlasten hoger worden. Dit moet dan door jouw bank overlegd worden met de uitvoerder van de NHG.

Andere inkomstbronnen

Bij het bepalen van de hoogte van het hypotheekbedrag, kun je wél jouw geldverstrekker vragen om rekening te houden met andere inkomstenbronnen. Denk hierbij aan inkomen uit eigen pensioenvoorziening, zoals een uitkerende lijfrenteverzekering of bankspaarrekening. Maar ook inkomen uit vrij vermogen, het vermogen waar jij vrij over kunt beschikken. Heb jij bijvoorbeeld altijd al goed gespaard of houd jij je actief bezig met beleggen? Dan zouden deze inkomstenbronnen extra ruimte kunnen bieden.

Vraag om advies

Omdat bij de aanvraag van een hypotheek voor senioren veel komt kijken, helpen onze adviseurs jou graag bij het maken van de juiste keuzes. Maak gerust een afspraak voor een vrijblijvende kennismaking, dan kijken we samen naar wat we voor jou kunnen betekenen. Het eerste gesprek is altijd gratis.

Maak een afspraak!

Benieuwd wat je kunt lenen?

Bereken vrijblijvend je maximale hypotheek en ontdek of jij deze woning kunt betalen.

Bereken wat je kunt lenen

Is je woning goed verzekerd?

Doe de gratis verzekeringscheck en voorkom dat je onderverzekerd bent of teveel betaalt.

Meer informatie

Seniorenwoningen

Alle woningen die bij ons in de verkoop staan geven wij een kenmerk mee. Eén van deze kenmerken is 'Seniorenwoningen'. Niet omdat je een bepaalde leeftijd moet hebben om deze woning te mogen kopen maar omdat wij vinden dat deze woning een plus heeft bijvoorbeeld om de buurt, type woning of een lift. Natuurlijk gelden deze voordelen niet alleen voor senioren maar voor iedereen.

Bekijk alle woningen

Gratis waardebepaling doen?

Kies voor een makelaar met verstand van zaken zodat je een reëel beeld krijgt van de marktwaarde van je huis. Dan kun je een gedegen beslissing nemen en nadenken over de eventuele verkoop van je woning.

Vul het formulier in en we nemen snel persoonlijk contact met u op.