Terug naar overzicht

Is het verstandig ontbindende voorwaarden achterwege te laten?

In een tijd als deze, waarin woningen vaak boven de vraagprijs en steeds sneller worden verkocht, moet je snel kunnen beslissen. Om de kans op een woning te vergroten, laten huizenkopers steeds vaker de ontbindende voorwaarden achterwege. Maar is dat wel zo verstandig?

Boetevrij afzien van koop

Ontbindende voorwaarden zijn voorwaarden die in het voorlopig koopcontract worden opgenomen en zorgen ervoor dat je als koper boetevrij van een woning kunt afzien. Wanneer jij als koper (terecht) een beroep doet op een van de ontbindende voorwaarden, kan je de koopovereenkomst ontbinden en van de woning afzien. Ontbindende voorwaarden zijn bijvoorbeeld het voorbehoud van financiering, waarbij je de koop kunt ontbinden op het moment dat je de financiering niet rond krijgt of het voorbehoud van bouwkundige keuring, waarbij je van de koop kunt afzien wanneer tijdens een bouwkundige keuring blijkt dat de bouwkundige staat van de woning niet in orde is.

Risico

De ontbindende voorwaarden zijn echter voor een verkoper een extra onzekerheid. In deze gekke tijden op de woningmarkt lijkt de verkoper het voor het zeggen te hebben. Hij heeft namelijk een ruime keuze uit kopers. Wanneer je voorstelt ontbindende voorwaarden te willen opnemen in het voorlopig koopcontract, kan het zijn dat je als koper een risico loopt, omdat de verkoper daar niet op wil wachten. En jij bent al lang blij dat je een huis hebt gevonden dat voldoet aan je wensen en past binnen je budget. Neem je dan het risico de ontbindende voorwaarden achterwege te laten?

Financiële nooduitgang

Houd er rekening mee dat de boete van het ontbinden van een koopcontract meestal 10% van de koopsom bedraagt. Wanneer je de ontbindende voorwaarden achterwege laat, is het wel verstandig een financiële buffer te hebben die dit verlies kan opvangen mocht het toch misgaan. Zoals gezegd zijn ontbindende voorwaarden bedoeld om de koper te beschermen. Je creëert voor jezelf een soort financiële nooduitgang waarvan je altijd gebruik kan maken indien dat nodig is.

Of het verstandig is om de ontbindende voorwaarden achterwege te laten, is per situatie verschillend. Kijk voordat je deze keuze maakt heel goed naar je eigen financiële situatie en maak vervolgens een inschatting van het financiële risico dat je loopt en of je dat kunt opvangen. Loop je liever geen risico, dan is het verstandig ze toch op te nemen in het voorlopig koopcontract.

Je kans op de woningmarkt vergroten? 

Heb je een woning op het oog? Schakel dan een makelaar van Van Overbeek als aankoopmakelaar in om je te ondersteunen. Wij kennen de regionale woningmarkt en adviseren je optimaal over een realistisch bod, ontbindende voorwaarden en eventuele valkuilen. Natuurlijk letten we ook op de bouwkundige aspecten van de woning; we laten je met een kritische blik naar je eigen droomhuis kijken. Zo ben je er zeker van dat je aankoopmakelaar je belangen perfect behartigt. Want als aankoopmakelaar zijn wij er voor jou!