Hoe koop je een huis?

Een huis kopen is altijd spannend! Want hoe koop je een huis? Waar begin je? Hoeveel eigen geld heb je nodig en waar moet je allemaal rekening mee houden? Allemaal vragen die op je af komen bij het kopen van een huis. Wij helpen je graag op weg!

Huis kopen? Weet wat je kunt lenen!

Hoe vaak heb je al gedroomd van jouw droomhuis? Misschien heb je al een lijstje met jouw woonwensen. Dromen mag natuurlijk altijd, maar als je een huis wilt gaan kopen is het ten eerste belangrijk dat je weet wat je kunt lenen. Dit hangt namelijk van een aantal zaken af.

Voor het eerst een huis kopen?

Ga je voor het eerst een eigen huis kopen? Dan is het belangrijk dat je weet wat je kunt lenen. Hier is alleen niet zomaar een antwoord op te geven, want:

 • Koop je het huis alleen of met een partner?
 • Kom je in aanmerking voor een starterslening?
 • Hoeveel eigen geld breng je mee?
 • Heb je spaargeld?
 • Kan je familie iets voor je betekenen?

Een eerste huis kopen is best spannend. Laat je daarom goed informeren. Als je weet wat je kunt lenen, kun je gericht zoeken. Dan weet je vooraf of het haalbaar is als je je droomhuis gevonden hebt. Zo voorkom je een teleurstelling. Ga daarom altijd eerst naar een onafhankelijk hypotheekadviseur. Als Van Overbeek Makelaars werken wij samen met diverse Hypotheekshops bij ons in de buurt. Het eerste gesprek is altijd gratis en je bent gelijk een stuk wijzer geworden om een huis te kunnen kopen. Lees ook eens de meestgestelde vragen bij het kopen van een huis!

Laat je informeren over een hypotheek

Is je huidige woning te groot? Of juist te klein? Of wil je misschien naar een andere woonplaats verhuizen in verband met je werk of familie? Wat je reden ook is om te gaan verhuizen; ook bij het zoeken naar een ander huis is het belangrijk dat je weet wat je kunt lenen. Wat is de huidige stand van zaken met betrekking tot jouw hypotheek en wat zijn de mogelijkheden?

 • Sluit je jouw oude hypotheek over of neem je deze juist mee?
 • Heb je overwaarde op je huis en wat kun je daar mee doen?
 • Restschuld? Wat is wijsheid? Aflossen of meefinancieren?
 • Is het afsluiten van een hypotheek met NHG nog mogelijk?
 • Is het mogelijk om je hypotheek eventueel te verhogen?
 • Is een overbruggingshypotheek mogelijk?

Vragen waar je waarschijnlijk zelf geen antwoorden op hebt maar wel hele relevante vragen zijn. Maak daarom een afspraak met een hypotheekadviseur en laat je goed informeren. Nogmaals: bij De Hypotheekshop is het eerste gesprek gratis.

Wat is je woning waard?

Natuurlijk is het belangrijk om inzicht te krijgen in de mogelijkheden van een hypotheek om een ander huis te kunnen kopen. Maar je huidige woning moet ook nog verkocht worden. Weet jij wat je woning waard is? In de huidige markt is dit moeilijk te bepalen. Maak daarom een afspraak met een makelaar voor een gratis waarde indicatie. Zo kun je nòg gerichter zoeken naar het huis van je dromen.

Een gratis waardebepaling

Kom erachter wat jouw huidige woning waard is!

Het zoeken naar je droomhuis!

Nu je weet wat je kunt lenen kun je op zoek gaan naar je droomhuis. Maak een lijstje met daarop al je wensen. Zet hierop aan welke wensen je huis echt moet voldoen, zodat je je altijd bewust bent van je “eisen” en je niet laat leiden door emotie.

Tips voor op je wensenlijst:

 • Hoeveel slaapkamers moet de woning hebben?
 • Welke voorzieningen wil je binnen handbereik hebben?
 • Waar moet je tuin aan voldoen?
 • Klushuis of al helemaal klaar?
 • Waar moet je woonhuis staan?

Op funda.nl en op diverse makelaarssites vind je het aanbod van alle woningen die op dat moment te koop staan. Staat jouw droomhuis erbij? Maak dan een afspraak voor een bezichtiging. Probeer tijdens de bezichtiging niet alleen door een roze bril te kijken. Wees realistisch en kijk af en toe ook eens op je wensenlijst.

Huis kopen? Kies voor een aankoopmakelaar!

Ga je een huis kopen? Dan is het verstandig om een aankoopmakelaar in de arm te nemen! Een aankoopmakelaar is er alleen voor jou en komt alleen voor jouw belangen op. Een aankoopmakelaar begeleidt je van A tot Z en op basis van ‘no cure no pay’.

Je kunt er voor kiezen om een aankoopmakelaar direct mee te nemen in je proces. Geef je woonwensen aan en de makelaar helpt je mee zoeken. Je kunt ook eerst zelf op zoek gaan naar jouw droomhuis en de eerste bezichtigen zelf doen. Mocht het huis voldoen aan je wensen en je wilt een tweede bezichtiging gaan plannen, kies er dan voor om een aankoopmakelaar mee te nemen.

Voordelen van een aankoopmakelaar

 • Een aankoopmakelaar is niet emotioneel betrokken bij de koop van een woning
 • No cure – no pay
 • Beste aankoopresultaat
 • Een aankoopmakelaar behoedt je voor de (juridische) valkuilen en risico’s
 • Inspectie van de woning voor de overdracht
 • Onderhandelt – in overleg met jou – over de prijs en voorwaarden
 • De aankoopmakelaar weet de reële waarde van de woning

Hoe kies je een aankoopmakelaar?

Kies een aankoopmakelaar bij jou in de buurt. Kijk op de site van deze aankoopmakelaar naar de reviews. Bekijk je liever onafhankelijke reviews? Ga dan naar Funda en zoek een aankoopmakelaar. De reviews op Funda zijn onafhankelijk. Iedere aankoopklant krijgt een verzoek van Funda om de makelaar èn het aankoopproces te beoordelen. De makelaar zelf kan hier niets aan veranderen.

Ga een gesprek aan met de aankoopmakelaar die je hebt gekozen. Vaak zijn er gratis verhuisadviesgesprekken waar de makelaar uitlegt wat er allemaal bij komt kijken om een huis te kopen. Je krijgt tips en adviezen en je hoort wat een aankoopmakelaar voor jou kan betekenen. Natuurlijk geheel vrijblijvend!

Gratis verhuisadviesgesprek

In een uur alles weten wat je moet weten bij het kopen van een huis?

Bouwkundige keuring bij het kopen van een huis

Het is verstandig – zeker als je een ouder huis hebt gekocht – om te kiezen voor een bouwkundige keuring van de woning. Indien je een aankoopmakelaar in de arm hebt genomen stelt die een bouwkundige aan je voor, of je kunt op internet zoeken naar een onafhankelijke bouwkundige.

De bouwkundige gaat naar het huis om een onafhankelijke keuring uit te voeren. Samen met de verkoper of met de verkopende makelaar inspecteert hij of zij de gehele woning van boven naar beneden. Zowel van binnen als van buiten. Een bouwkundige inspecteert alles, maar verplaatst niets en schroeft niets open.

Na de keuring ontvang je het bouwkundig rapport waarin de bevindingen en de eventuele gebreken staan beschreven. Bespreek een eventueel bod met je aankoopmakelaar en neem de bevindingen van het rapport en de mogelijke herstelkosten mee in je afweging.

Een bod uitbrengen

Je hebt alle informatie vergaard dus is het tijd om een bod uit te brengen. Een bod uitbrengen is altijd spannend. Want wat is een goed bod? Is overbieden verstandig? Is de woning jouw bod wel waard? Zorg altijd dat je een plan van aanpak hebt voordat je gaat bieden. Heb je een aankoopmakelaar? Dan doet hij of zij altijd de onderhandelingen voor je. Natuurlijk altijd in overleg met jou. Het voordeel van een aankoopmakelaar is dat hij niet emotioneel verbonden is aan het huis. Hij kijkt niet door een roze bril en weet wat de marktwaarde is.

Je bod geaccepteerd?

Gefeliciteerd! Dan is het nu tijd voor het tekenen van een voorlopig koopcontract. Lees het koopcontract goed door voordat je het gaat tekenen. Staan alle items beschreven zoals afgesproken?

Veel succes met het kopen van een huis!

In bovenstaande tekst hebben we een verkort overzicht gegeven van wat er allemaal komt kijken bij het kopen van een huis. Zeker in de huidige markt is het kopen van een huis best lastig. Daarom adviseren wij altijd om een verhuisadviesgesprek aan te vragen. Een gratis en vrijblijvend gesprek waar je al je vragen over het kopen van een huis mag stellen aan de makelaar. Onze makelaar geeft je tevens graag tips over het koopproces en de huidige markt. Zo ben je optimaal geïnformeerd om op de juiste wijze een huis te kopen.

Gratis verhuisadviesgesprek

In een uur alles weten wat je moet weten bij het kopen van een huis?

Delen via
WhatsAppFacebookLinkedInTwitter
Beoordeling van onze klanten, bekijk onze reviews.