Terug naar overzicht

Kun je op oudere leeftijd nog een woning kopen?

Het kopen van een woning kan ook als je al iets ouder bent. Ondanks dat er door hypotheekverstrekkers op leeftijd wordt gelet, zijn er ook voor senioren ruime mogelijkheden. Een woning koop je niet om er levenslang in te blijven wonen. Iedere levensfase kan weer om een ander soort woning vragen. Starters zonder kinderen kunnen genoegen nemen met een klein appartement. Zodra er kinderen komen, stromen ze door naar een ruimere woning. Gaan de kinderen op zichzelf wonen, dan is het weer tijd voor een andere “woonoplossing”. Door je woning aan te passen aan je behoefte, zorg je voor comfort. Senioren die nu te ruim wonen of die gelijkvloers willen wonen, kunnen de volgende stap zetten.

Waar is het krijgen van een hypotheek van afhankelijk?

Voordat je een hypotheek krijgt, brengen geldverstrekkers in kaart wat je financiële mogelijkheden zijn. Met andere woorden: gaat het jou lukken om de maandlasten te dragen met het maandelijkse inkomen? Vanaf het moment dat je minder dan 10 jaar verwijderd bent van je pensioendatum, houdt de geldverstrekker rekening met je pensioeninkomen. Voor nog niet gepensioneerden wordt er rekening gehouden met het huidige inkomen en met het inkomen na pensionering.

Geldverstrekkers kunnen tijdelijk hogere maandlasten eisen

Stel, je moet nog een aantal jaren werken voordat je pensioengerechtigd bent. Voor het verstrekken van de hypotheek wordt al rekening gehouden met het pensioeninkomen. Door een sterke daling van het inkomen na het bereiken van de pensioendatum, kan de bank als voorwaarde stellen dat je tot de pensioendatum extra gaat aflossen. Op deze manier ontstaan er lagere maandlasten na het bereiken van de pensioendatum.

Overlijdensrisicoverzekering verplicht?!

Geldverstrekkers kunnen als voorwaarde stellen dat je een overlijdensrisicoverzekering afsluit naast de hypotheek. Deze verzekering afsluiten kan vaak tot een bepaalde leeftijd, die ook verschilt per verzekeraar. Een verzekeraar biedt bijvoorbeeld een overlijdensrisicoverzekering tot maximaal de 76e verjaardag. Niet alle geldverstrekkers eisen een overlijdensrisicoverzekering, dus ook op dit vlak hoeft leeftijd geen probleem te zijn bij het afsluiten van een hypotheek.

Met overwaarde wordt het kopen van een andere woning eenvoudiger

Heb je een te verkopen woning met een overwaarde? Dit maakt het kopen van een volgende woning eenvoudiger. Je kunt in dat geval een deel van de koopsom van de volgende woning betalen met de overwaarde uit je huidige woning. Je kunt al kopen voordat je huidige woning is overgedragen bij de notaris. Met een overbruggingshypotheek kun je voor de nieuwe woning alvast rekening houden met de overwaarde die je binnenkort ontvangt.

De hypotheeklasten moeten betaalbaar zijn

De hypotheeklasten moeten niet te zwaar zijn en te combineren zijn met je toekomstplannen. Als je de komende jaren veel wilt reizen, moeten de hypotheeklasten er niet voor zorgen dat je plannen in duigen vallen. Houd ook rekening met tijdelijke inkomsten na je pensionering. Je hebt bijvoorbeeld een tijdelijke uitkering uit een lijfrente. Zodra deze stopt moet je nog steeds voldoende inkomsten achter de hand hebben om rond te komen en om ook nog leuke dingen te kunnen doen.

Vragen?

Heb je vragen over een hypotheek op latere leeftijd? Bel dan gerust naar een van de Hypotheekshopvestigingen bij jouw in de buurt. Wist je dat het eerste gesprek altijd gratis is?  En heel veel informatie rijker!

Tip! Download hier ook extra informatie.