Terug naar overzicht

Lichte bries zorgt voor verkoeling van de woningmarkt

Er lijkt een lichte daling te zitten in de snelheid waarmee de huizenprijzen stijgen. Vergelijk je de stijging met deze tijd vorig jaar, dan praten we wel nog steeds over een forse stijging. Echter gaat de stijging minder hard. Wat betekent dat voor de huizenkoper?

Dat de huizenprijzen nog steeds ver boven de prijzen van een jaar eerder liggen, dat hoeven we niemand meer te vertellen. Voor dezelfde woning betalen we nu zo’n 18,8 procent meer dan een jaar geleden. We betaalden gemiddeld € 429.000 voor een woning. In januari zat dat percentage nog op 21 procent.

Minder kijkers

Dat de woningmarkt wat afkoelt, blijkt ook uit het feit dat kopers minders kijkers voor hun woning krijgen dan voorheen. Het gemiddeld aantal kijkers is gedaald van 13,1 naar 7,8 kijkers. Deze trend houdt inmiddels al een paar maanden aan. Het logische gevolg is ook het aantal biedingen daalt. En wordt er een bod uitgebracht dan is dat niet meer standaard boven de vraagprijs.

Deze trend maakt dat verkopers sneller hun huis in de verkoop zetten. Door de kleine bries die de woningmarkt lichtelijk afkoelt, zijn verkopers minder zeker dat hun woning snel verkocht zal worden, dus stellen ze minder uit. Ook als hun nieuwbouwwoning nog niet gereed is. Er zijn in de maand mei aanmerkelijk meer woningen in de verkoop gegaan dan in de maanden daarvoor.

Stijgende rente

Verwacht wordt dat de woningmarkt verder zal afkoelen. Een van de redenen hiervoor is de stijgende rente. Met een historische stijging van bijna 2,5 procent in ruim een half jaar tijd, kan minder geleend worden. Stijgende rentes zijn daarom vaak een voorbode voor het stagneren van de huizenprijzen.

Of de bries een koude windvlaag wordt die de woningmarkt verder afkoelt valt nog te bezien. Het feit dat huizenprijzen minder stijgen en er een verandering in vraag en aanbod is te zien, geeft hoop op een meer gezonde woningmarkt. Reken jezelf echter nog niet rijk. Ondanks het beetje extra lucht kan het zijn dat je, door de stijgende rente, minder kunt lenen dan een jaar geleden. Doe daarom altijd een financiële check voordat je op huizenjacht gaat. Dan weet je zeker dat je in het juiste segment zoekt en ook echt kans maakt op jouw droomhuis.