Terug naar overzicht

Makelaar Tim beantwoordt de vraag van de maand

Met welke kosten moet ik rekening houden als ik voor het eerst een woning koop?

Tim, makelaar bij Van Overbeek Makelaars Hoorn, geeft graag antwoord: “Het kopen van je eerste eigen woning is natuurlijk heel spannend. Logisch ook, want het is niet zomaar de eerste de beste aankoop en er komt financieel gezien ook een heleboel bij kijken. Kosten waar je bijvoorbeeld rekening mee moet houden zijn advies- en bemiddelingskosten voor de hypotheekadviseur, taxatiekosten om de financiering voor de woning aan te kunnen vragen, maar ook notariskosten, kosten voor een eventuele bouwkundige keuring en kosten voor de aankoopmakelaar.

Daarnaast kun je sinds drie jaar geen woning meer kopen zonder deels eigen geld in te moeten leggen. Dat komt doordat de spelregels rondom hypotheken zijn aangepast. Je mag nu maximaal 100% van de koopsom lenen.
Wij van Van Overbeek Makelaars begrijpen dat er veel op je af komt en dat je waarschijnlijk met vragen loopt rondom het kopen van je eerste woning. Neem daarom gerust contact met ons op, wij gaan graag met je in gesprek!”

Aftrekbare kosten

Gelukkig zijn er bepaalde kosten die je één keer mag aftrekken in de belastingaangifte over het jaar waarin je de kosten hebt betaald. Je mag alleen kosten aftrekken voor het deel van je hypotheek of lening dat te maken heeft met de eigen woning. Bijvoorbeeld om de woning te kopen, te onderhouden of te verbeteren. Denk hierbij onder andere aan de advies- en bemiddelingskosten voor jouw hypotheekadviseur, de notariskosten voor de hypotheekakte en de kadastrale rechten voor de hypotheekakte. Maar ook de taxatiekosten om de lening te verkrijgen en eventuele kosten voor de aanvraag van de Nationale Hypotheek Garantie zijn posten die eenmalig mogen worden afgetrokken in de belastingaangifte. Ook de rente over je hypotheek zijn aftrekbaar, als je voldoet aan bepaalde voorwaarden.

Kosten die niet aftrekbaar zijn

Er zijn ook kosten die niet aftrekbaar zijn. Denk hierbij aan de makelaarscourtage, notariskosten en kadastrale rechten voor de koopakte, verbouwingskosten of de overdrachtsbelasting.

Je droomhuis gezien? Neem dan altijd een aankoopmakelaar mee. Plan een verhuisadviesgesprek in en laat je infomeren wat een aankoopmakelaar voor jou kan betekenen.