Terug naar overzicht

Nieuwigheden op het gebied van de warmtepomp

Steeds meer mensen kiezen voor een warmtepomp. En dat is vanuit zowel financieel als groen oogpunt een goed idee. Je ziet steeds meer van die units op daken. Maar wat nou als je helemaal geen ruimte hebt om de buitenunit van de warmtepomp te plaatsen? Gelukkig komen fabrikanten met steeds kleinere alternatieven voor de grote buitenunit.

Innovaties 

Onlangs vond de VSK Installatiebeurs plaats. Deze vakbeurs vindt eens in de twee jaar plaats en is de plek waar de verwarmingsbranche innovaties toont. Zo ook nieuwe varianten van buitenunits die aanzienlijk kleiner zijn dan de units zoals we die nu gewend zijn en dat is ook hard nodig. Niet iedereen heeft namelijk plaats om de unit aan de gevel te hangen of op een dak te plaatsen. Ook als je wel plek hebt, dan neemt hij alsnog veel ruimte in. En als je al niet zoveel ruimte tot je beschikking hebt, dan is het zonde als deze ruimte ingenomen wordt door een enorme unit.

Overbodig 

Atag heeft daar een oplossing voor gevonden. Zij werken aan een warmtepomp waarbij de buitenunit overbodig wordt. De warmtepomp heeft het formaat van een grote cv-ketel en twee grote luchtafvoeropeningen. Een die de buitenlucht aanzuigt en een die de afgekoelde lucht weer naar buiten blaast. Met de gewonnen energie wordt het huis verwarmd. Volgens Atag zou deze warmtepomp eind 2025 leverbaar moeten zijn. Een ander idee komt van Nefit Bosch. Zij komen met een warmtepomp die als en soort van dikke schoorsteen op het dak staat. Met deze vorm bespaar je veel ruimte.

Techniek 

Door de populariteit en de grote vraag van warmtepompen wordt de techniek ook steeds verfijnder. Het idee blijft echter altijd hetzelfde. Wel zijn, zo is te zien op de vakbeurs, ontwikkelaars altijd op zoek naar innovaties waardoor de warmtepomp kleiner en stiller kan worden. Maar ook om ze nog meer geschikt te maken voor het Nederlandse klimaat en de Nederlandse huizen.

Financieel aantrekkelijk 

Er zijn ook warmtepompen die tot 20 graden meer verwarmen dan de meeste pompen nu doen. Dat levert wel wat in aan duurzaamheid, maar is nog steeds voordeliger dan de gasketel. Ook wordt er gekeken naar oplossingen die financieel aantrekkelijk zijn. Bijvoorbeeld Remeha die dit jaar nog komt met een cv-ketel met ingebouwde warmtepomp. Door de gecombineerde installatie heeft de monteur minder werk waardoor je bespaart op de installatiekosten en je hebt ook nog minder ruimte nodig.

De VSK Installatiebeurs heeft laten zien dat er veel ontwikkelingen zijn op het gebied van warmtepompen. Zo wordt duidelijk dat er gewerkt wordt aan het kleiner, beter en efficiënter maken van de warmtepompen. Ben jij van plan een warmtepomp aan te schaffen? Verdiep je eens in de ontwikkelingen, wie weet loont het om nog even te wachten op de nieuwe modellen.