Terug naar overzicht

Overdrachtsbelasting voor starters van de baan

Goed nieuws voor starters op de woningmarkt! Vanaf 1 januari 2021 betalen zij geen overdrachtsbelasting bij de aanschaf van hun eerste koopwoning. Nog een kleine slag om de arm, dat wel, dit nieuws wordt – volgens Haagse bronnen – op Prinsjesdag 2020 bekendgemaakt. Ook dit jaar lekten, geheel traditiegetrouw, de eerste Kabinetsplannen ruim voor Prinsjesdag al uit.

Duizenden euro’s

Huizenkopers moeten op dit moment 2 procent van de waarde van de woning neertellen aan overdrachtsbelasting. Voor kopers tussen de 18 en 35 jaar die een eerste huis kopen zou deze overdrachtsbelasting dus komen te vervallen. Even snel gerekend; op een koophuis van 2,5 ton scheelt dat vijfduizend euro.

Voordeel ten opzichte van beleggers

Starterswoningen zijn niet alleen populair onder jonge woningzoekers. Ook beleggers en particuliere investeerders zetten massaal in op deze categorie huizen op de woningmarkt. Om starters voordeel te geven ten opzichte van dergelijke beleggende huizenkopers verhoogt het kabinet de overdrachtsbelasting juist voor deze laatstgenoemde groep. Kopers die meerdere woningen bezitten gaan volgens de bronnen per 1 januari 2021 maar liefst 8 procent overdrachtsbelasting betalen.

Op zoek naar een woning? Vraag dan een verhuisadviesgesprek aan. Het verhuisadviesgesprek is helemaal gratis en zonder verplichtingen. In een uurtje praten we je helemaal bij.