Terug naar overzicht

Overweeg je private lease? Een huis kopen wordt dan lastig

Vanaf 1 april 2022 kun je minder hypotheek krijgen op je inkomen als je een private lease contract op jouw naam hebt. Vanaf dat moment worden de volledige lasten binnen het leasecontract gezien als een schuld. Tot 1 april gold een deel van de maandlast nog als een schuld. Wat zijn de gevolgen voor jouw maximale hypotheek?

Door het kiezen voor private lease neem je een zware financiële verplichting op je voor een periode van vaak 5 jaar. Wil je een hypotheek afsluiten? Dan heeft een dergelijk contract gevolgen voor wat je maximaal kunt lenen op je inkomen. Daarom is het afsluiten van een private lease contract niet verstandig voor potentiële huizenkopers. Wij leggen uit hoe het zit.

Hoe was de situatie tot 1 april 2022?

Een deel van de aangegane verplichting met het leasebedrijf werd gezien als het afsluiten van een lening. In een voorbeeld leggen we uit hoe de schuld op naam werd berekend:

We gaan uit van een private lease contract met een looptijd van 60 maanden. Het maandbedrag is vastgesteld op een bedrag van €500. Deze financiële verplichting werd tot 1 april 2022 voor 65% gezien als een lening. De volgende lening werd geregistreerd bij het BKR: 60 maanden x €500 = €30.000 x 65% = €19.500. Dit bedrag werd als een lening vastgelegd bij het BKR.

Hoe is de situatie na 1 april 2022?

Het op naam hebben van een private lease contract zorgt vanaf 1 april voor een hogere schuld bij het BKR. Uitgaande van het voorgaande voorbeeld bedraagt de schuld door private lease nu:

60 maanden x €500 = €30.000. Het volledige leasebedrag wordt dus gezien als een schuld en niet meer een deel.

Hoeveel invloed heeft een lening op de maximale hypotheek?

Het hebben van een schuld wordt je zwaar aangerekend. Een schuld van €30.000 kan zorgen voor een veelvoudige verlaging van wat je maximaal kunt lenen. Hoeveel minder hangt bijvoorbeeld af van de hoogte van je inkomen. Voor veel huizenkopers zal een verlaging van de maximale hypotheek €60.000 of meer kunnen bedragen bij een schuld van €30.000. Jouw hypotheekadviseur kan voor je berekenen hoeveel effect het voor jou heeft.

Kies alleen voor private lease als je geen plannen hebt met je huis

Private lease heeft voordelen, maar de nadelen overtreffen de voordelen als je een huis gaat kopen. Laat het leasen ook achterwege als je wilt verbouwen met behulp van een tweede hypotheek. Ook dan kan private lease roet in het eten gooien.

Andere schulden hebben een vergelijkbaar effect

De nadelen die voor private lease gelden, kun je ook als nadeel noemen voor andere leningen. Zoals het rood kunnen staan op je betaalrekening ook een negatief effect heeft op wat je maximaal aan hypotheek kunt krijgen. Voordat je op zoek gaat naar een ander huis, kun je bij het BKR je eigen schuldenoverzicht opvragen. Er kunnen onterechte registraties op staan die je nog kunt verwijderen uit de lijst.