Terug naar overzicht

Snel en simpel besparen op je energierekening

Huishoudens betalen fors meer aan de energierekening dan het afgelopen jaar. Vooral de mensen die een nieuw contract moeten afsluiten, zien hun maandbedrag minimaal verdubbelen. Een forse stijging die lang niet voor iedereen zomaar op te vangen is. Hoe kun je snel en simpel besparen op je energierekening?

Energieverspillers

Zonder dat je er erg in hebt, verbruik je dagelijks behoorlijk veel energie aan apparaten die je misschien helemaal niet (altijd) nodig hebt, die niet altijd aan hoeven staan of waarvan je eigenlijk al vergeten was dat je ze in huis had. Begin daarom eerst eens met de apparaten in kaart te brengen die eerder een luxe functie hebben dan een noodzakelijk kwaad zijn. Is de bladblazer echt nodig? Of de heater op het terras? En de verlichting in de tuin, moet deze echt de hele nacht branden? Datzelfde geldt misschien ook wel voor andere verlichting in huis. De droger gebruiken als de zon buiten schijnt? Dat voelt toch een beetje als de planten watergeven tijdens een regenbui. Tja, en die airco… We hebben natuurlijk een paar extreem warme dagen gehad, maar de hele dag de airco aan is wellicht wat overdreven.

Stand-bye…

Dan zijn er nog de apparaten die je wellicht minder makkelijk het huis uit doet. De tv, de computer, opladers en andere elektrische apparatuur, zoals haardrogers en scheerapparaten die in het stopcontact blijven zitten. Alles wat op stand-by blijft staan, dus ook de elektrische oven, de wasmachine en je subwoover zijn stuk voor stuk apparaten die 24/7 energie vragen. Laat geen stekkers in stopcontacten zitten en schakel zoveel mogelijk apparaten helemaal uit. Het is misschien niet veel, maar alle kleine beetjes helpen. Naast de voordelen voor de energierekening is het ook een stuk veiliger om apparaten niet in stand-bymodus te laten staan. De combinatie van de warmte van de apparaten en stof kan brand veroorzaken. Wanneer de apparaten uitgeschakeld zijn, is de kans dus ook een stuk kleiner dat ze in brand vliegen.

Kachel een standje lager

De R zit weer in de maand en hoewel het er nog niet echt op lijkt, gaan we de koude dagen tegemoet. Dit betekent ook dat de kachel weer een paar graden omhoog gezet wordt. Ook nu kun je slim omgaan met deze energie. De kachel dag en nacht op 21 graden houden is geen goed idee. Op werkdagen en ’s nachts kan deze best een paar graden naar beneden. De ouderwetse tip van een dikke trui en een warme deken op de bank doet het ook nog steeds heel goed. De douche is trouwens bedoeld om je te kunnen wassen, niet om warm te worden. Dus een paar minuten minder per dag scheelt alweer een paar euro op je energierekening.

Dit zijn allemaal tips die ervoor zorgen dat je snel en simpel euro’s bespaart op je energierekening. Wil je het rigoureuzer aanpakken, dan zijn er altijd nog energiebesparende maatregelen waarin je eerst moet investeren, maar die je zeker gaat terugverdienen. Denk aan het (nog) beter isoleren van je woning, het vervangen van oude koelkasten en vriezers en het vervangen van je gloei- en halogeenlampen voor LED-verlichting.